Zemřel "český Armstrong", zpěvák Jan Jirucha

Jazzové nebe získalo další oddanou duši. Jan Jirucha, trombonista a zpěvák, který proslul jako výtečný imitátor Louise "Satchma" Armstronga, podlehl ve věku šedesáti let rakovině plic.

Jan Jirucha se narodil 24. června 1945 v Novém Bydžově. Dlouho hrál s big bandem v Kladně, působil u Pavla Smetáčka, nebránil se ani popu. V roce 1993 založil s přáteli kapelu J. J. Jazzmen, která se časem ustálila v armstrongovském repertoáru, s nímž projela půl světa. "Na havíře vyučeného v Malých Svatoňovicích docela slušná kariéra," říkával Jirucha. Zpěvák s charakteristickým chraplákem a frázováním i kapela nabídli v aranžích Armstrongova All Stars Bandu nesmrtelné písně Hallo, Dolly!, What AWonderful World, Cabaret či Blueberry Hill. "S jazzem jsem se seznámil právě přes Armstronga. Čas od času jsem ho zkoušel imitovat a klukům z kapely i publiku se to líbilo," uvedl před časem Jirucha. Když se blížilo sté výročí Armstrongova narození (1901), sestavil větší program.

Hráči z pražských klubů a parníků se díky programu Satchmovi s láskou v pražské Lucerně otevřela druhá kariéra. J. J. Jazzmen dostávali pozvánky na světové festivaly včetně Jazz & Heritage 2001 v New Orleansu. Úspěch se opakoval ve Francii, Anglii, Itálii i Německu. Britští kritici pokládali Jiruchu za dokonalé zosobnění armstrongovské show. Skupinu, která vydala několik alb, loni naposledy slyšeli posluchači v Turíně, Birminghamu a v dánském Bornholmu.

Poslední rozloučení s Janem Jiruchou bude v pátek ve 12.30 hodin na pražských Olšanech.

PETR MAREČEK

obsah | kultura - kultúra