Filmový festival EU v Kanadě poprvé i s českou a slovenskou účastí

Ve dnech 14. - 30. listopadu 2003 se v Ottawě konal 18. ročník Filmového festivalu zemí Evropské unie, který od 26. listopadu do 8. prosince 2003 současně probíhal na západním pobřeží Kanady ve Vancouveru. Česká republika se společně s ostatními asociovanými zeměmi poprvé k festivalu připojila, a to snímkem režisérky Andrey Sedláčkové "Musím tě svést". Festival EU, který je největší kulturní prezentací Evropské unie v Kanadě, se dočkal řady prominentních hostů včetně kanadské guvernérky Adrianne Clarkson.

Festival se rozšířením EU stal největším filmovým festivalem v Ottawě, pokud se týče délky konání i počtu promítnutých filmů. V průběhu 18 dní bylo v rámci letošního ročníku promítnuto 23 filmů (neúčastnily se pouze Litva a Malta). Kvůli většímu počtu snímků museli organizátoři v několika případech přistoupit ke dvěma projekcím denně. Samotný Festival se těšil mimořádnému zájmu kanadského publika a navzdory obavám stávajících členů EU průměrná návštěvnost rozšířením festivalu neklesla, nýbrž stoupla, a to především díky vyprodanému večeru českého a maďarského filmu a téměř vyprodanému představení filmové produkce Slovenska a Polska.

Festival byl zahájen neveřejným promítáním italského filmu "A cavallo della tigre", po kterém následovala gala recepce v Národní knihovně (National Archives of Canada), která je pravidelně hostitelem podobných filmových festivalů (včetně Středoevropského filmového festivalu, na němž český zastupitelský úřad v Ottawě rovněž participuje). Po celou dobu konání festivalu Národní knihovnu zdobily vlajky 25 zemí EU. Na gala recepci se všechny členské a asociované země představily rovněž svým národním nápojem či pokrmem.

Největšímu úspěchu se těšil německý film "Halbe Treppe" následován již zmíněným italským filmem "A cavallo della tigre", maďarským snímkem "Csinibaba", francouzským filmem "Les triplettes de Belleville", českým "Musím tě svést", polským snímkem "Edi" a v neposlední řadě slovenským filmem (v české koprodukci, s Bolkem Polívkou a Miroslavem Donutilem v hlavních rolích) "Útěk do Budína".

Český snímek "Musím tě svést" se promítal v úterý 25. listopadu ve 21 hodin. Prodalo se na něj 375 vstupenek (kapacita sálu je 385 míst). Večer zahájil ředitel Kanadského filmového ústavu Tom McSorley a velvyslanec ČR v Kanadě Vladimír Kotzy. Potěšitelné bylo, že kanadští diváci tvořil téměř polovinu publika, a prezentace české filmové tvorby se tak nedostala "jen" k české krajanské komunitě.

Vancouverská část Filmového festivalu Evropské unie se podle zástupců EU letos mimořádně zdařila v souvislosti s novým vedením tamního Filmového institutu. Jedinou stinnou stránkou vancouverského festivalu byla nedostatečná kapacita promítacího sálu Pacific Cinématheque (250 míst), která nedokázala uspokojit zájem diváků. Gala zahájení spojené se slavnostní recepcí, na jehož přípravě se spolupodílel i Honorární konzulát ČR ve Vancouveru, se konalo ve Vancouver Art Gallery.

Česká filmová škola se těší v Kanadě dobrému jménu, a to nejen díky pravidelné účasti českých filmů na komerčních filmových festivalech v Torontu, Montrealu a Vancouveru, ale také díky nekomerčním festivalům.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra