38. ročník kralovarského festivalu vzdá hold Jiřímu Menzelovi

Američtí herci Morgan Freeman a William Forsyth, britský herec John Hurt a režiséři Stephen Frears či JeanClaude Brisseau jsou po Susan Sarandonové dalšími významnými hosty, jejichž návštěvu ohlásili organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jeho 38. ročník se uskuteční od 4. do 12. července.

"Hlavní soutěž nabídne divákům a mezinárodní porotě, v jejímž čele zasedne kanadský producent Rock Demers, 11 mezinárodních a tři světové premiéry. Česká kinematografie bude v soutěži zastoupena zahajovacím filmem . festivalu Pupendo Jana Hřebejka a koprodukčním česko-slovenským snímkem Kruté radosti režiséra Juraje Nvoty," řekl na včerejší tiskové konferenci prezident festivalu Jiří Bartoška. Umělecká ředitelka Eva Zaoralová přiblížila nejzajímavější tituly hlavních festivalových sekcí.

"Jsme skutečně pyšní na to, že se nám podařilo získat do soutěže novinku významného korejského režiséra Kim Ki-duka Pobřežní hlídka. Za film tohoto kontroverzního tvůrce by byl rád i berlínský či benátský festival. Z Itálie máme v soutěži snímek Okno naproti Ferzana Ozpetka, které bylo v dubnu vyhlášeno jako nejlepší italský film roku 2002. Zajímavé tituly jsou Strach a chvění z Francie a Starý, nový, vypůjčený a modrý z Dánska - obě komedie, ale podobně jako Pupendo s hořkým podtónem," připomněla Zaoralová nejatraktivnější tituly soutěže celovečerní hrané tvorby a dodala, že i v dokumentární soutěži se úroveň posunula zase o stupínek výš především co do významnosti tvůrců. Mezi nimi je například vynikající rakouský dokumentarista Ulrich Seidl, jehož dokument Kriste, ty víš, je pozoruhodnou sondou do života věřících či známý tvůrce hraných filmů Jan Troell, který dal do karlovarské soutěže filmový portrét švédského fotografa Georga Oddnera.

Z mimosoutěžního programu se pozornosti tradičně těší sekce filmů oceněných nebo jen uvedených na jiných festivalech. Letos se karlovarští diváci mohou těšit na laureáta Zlatého medvěda Berlinale Na tomto světě režiséra Michaela Winterbottoma, vítěze z Cannes, jímž je film Slon režiséra Guse va Santa, a z Cannes novinku Larse von Triera Dogville či nový film Francoise Ozona Bazén. Svou Poctu vzdá letošní karlovarský festival režisérovi Jiřímu Menzelovi, který převezme v rámci zahajovacího ceremoniálu Cenu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Ve Zvláštním uvedení se bude hrát film Juraje Jakubiska Zběhové a poutníci a restaurovaná verze Sladkého života Federica Felliniho, od jehož smrti uplyne letos 10 let. Závěr karlovarské přehlídky bude patřit filmu Tak to chodí, hořkému iúsměvnému pohledu na vztahy mezi třemi generacemi jedné rodiny. Je malým pomníkem herecké dynastie Douglasů: v produkci Michaela Douglase se na plátně objeví nejen on sám, ale i jeho otec Kirk, syn Cameron a matka Diana.

Předprodej vstupenek a jejich výdej bude na takzané festivalové pasy zahájen v Karlových Varech 3. července. Akreditace na celou dobu festivalu stojí 1200 korun, po 800 Kč ji získají studenti, důchodci a držitelé karet ZTP. Všechny festivalové filmy budou opatřeny titulky.

VĚRA MÍŠKOVÁ

obsah | kultura - kultúra