Slovenská doba bronzová v Taliansku

Nálezy z bronzovej doby objavené slovenskými archeológmi približuje reprezentatívna výstava pod názvom Zlatý vek v Karpatoch - Keramika a kov z bronzovej doby na Slovensku, ktorú v týchto dňoch otvorili v meste Fiorano Modenese v severnom Taliansku.

Výstava bude sprístupnená verejnosti do konca februára 2003. Libreto, scenár a obsažný katalóg výstavy autorsky zostavili Václav Furmánek z Archeologického ústavu SAV v Nitre a Venceslas Kruta z univerzity Sorbona v Paríži. V širšom kontexte podobných prezentácii ide v Európe o výnimočnú výstavu, prezentujúcu vyše 600 archeologických nálezov zapožičaných z dvadsiatich slovenských múzeí a vedeckých inštitúcií. Súbor predstavuje všetky druhy hmotnej kultúry bronzovej doby a celý historický, hospodársky a spoločenský vývoj v tejto epoche.

Návštevníkom približuje popri inom poznatky o najstaršej ťažbe medi, poľnohospodárstve, metalurgii, sídliskové formy a štruktúry, pohrebný rítus, kontakty obyvateľov terajšieho územia Slovenska s blízkymi i vzdialenými oblasťami Európy a podobne.

(mp)

obsah | kultura - kultúra