Slovenský klezmer zaznie v Španielsku

Zástupcovia našej hudobnej scény sa opäť predstavia na zaujímavej akcii v zahraničí. Tentoraz to bude skupina Pressburger klezmer band, ktorá zaujala španielskych organizátorov renomovaného medzinárodného festivalu Murcia Tres Culturas.

Egyptská speváčka Natacha Atlas, alžírsky multiinštrumentalista Mad Sheer Khan a niekoľko ďalších známych worldmusicových hudobníkov sa predstaví na 6. ročníku festivalu zameranom na zbližovanie kresťanskej, židovskej a moslimskej kultúry formou hudobných, tanečných a divadelných predstavení. Pressburger klezmer band je jediným účinkujúcim zo Slovenska.

"Vzniklo to tak, že na festivale Womax hľadali španielski organizátori klezmerovú kapelu. Česká agentúra, ktorá nám zabezpečuje koncerty, im predstavila našu hudbu a oni si nás vybrali," vysvetľuje huslista Andrej Werner okolnosti vzniku španielskeho zájazdu. "Hráme tam už v piatok večer na Európskom námestí a uzatvárame celodenný program."

Rozsiahle podujatie, ktoré sa koná v uliciach a divadlách regionálnej metropoly Murcia, sa začalo pred týždňom a potrvá až do 28. mája. Pressburger klezmer band v programe organizátori uvádzajú ako Los sonidos del klezmer contemporáneo.

Mladých slovenských hudobníkov čaká v najbližšom čase okrem Španielska aj pár ďalších exkluzívnych koncertov. Z nich treba spomenúť najmä dva: 12. júna v Bratislave s Ivou Bittovou a o mesiac nato na festivale Pohoda v Trenčíne, kde s nimi absolvujú slovenskú premiéru hviezdy worldmusic The Klezmatics z New Yorku.

"S Ivou Bittovou by sme si radi zahrali aj niekoľko skladieb. Poslali sme jej naše albumy a čakáme na vyjadrenie," hovorí Andrej Werner. S Klezmatics sa Pressburger klezmer band dobre poznajú a pokúšajú sa vybaviť im ešte jeden samostatný koncert v Bratislave: "Spevák Lorin Sklamberg a ďalší členovia Klezmatics plánujú na Slovensku stráviť niekoľko dní, čo je škoda nevyužiť. Ale obávam sa, že už to asi nestihneme."

OLIVER REHÁK

obsah | kultura - kultúra