Slováci pod Veľkým oblúkom

Opäť sme posunuli hranice poznania našej krajiny bližšie ku kultúrnej a civilizovanej Európe a vyviedli sme Francúzov z rôznych, neraz aj úsmevných stereotypov a neznalostí tej časti starého kontinentu, ktorú už po stáročia obývame, povedal po návrate z Paríža karikaturista Oliver Solga. Autor kresleného humoru bol totiž osobne pri tom, keď v priestoroch Európskeho informačného centra Sources d'Europe (Pramene Európy) - sídliacom pod Veľkých oblúkom v najmodernejšej štvrti mesta na Seine La Defénse - otváral kultúrny radca Veľvyslanectva Slovenskej republiky vo Francúzsku Peter Štilicha výstavu slovenskej kultúry. Ako dodal Oliver Solga: "Príjemným prekvapením bola aj návštevnosť na vernisáži, priateľské stretnutia diplomatov, krajanov i milovníkov umenia, ktorá sa nezaobišla bez degustácie dobrého pezinského vína." Mimochodom, pod parížskym Veľkým oblúkom sa ich na otvárajúcej slávnosti stretlo viac ako dvesto.

Exkluzívnym výstavným priestorom, v ktorých sa pravidelne predstavujú umelecké a kultúrne scény jednotlivých štátov Európskej únie, momentálne dominuje Slovensko reprezentované netradičným štvorlístkom. Kreslenému humoru Olivera Solgu stačí na prienik do ľudskej duše výtvarná skratka, poézia erotiky, hudby či zebrieho kožucha a dávka nekaždodennej vtipnej kaše ako korenie. Jeho partnerom rozosmievajúcim satirickými fórikmi publikum je František Okruhlica, ktorý vystavuje kolekciu dvadsiatich kresieb vysmievajúcich sa z jednoduchých poučiek o ekonomike, prešpikovaných ostňami irónie.

Trojlístok vystavujúcich dopĺňa Dino Dugas z Prešova so svojimi umeleckými fotografiami drevených kostolíkov z východného Slovenska. A smotanou na chutnej torte je rozsahom neveľká, no reprezentatívna výstava medailí a plakiet z produkcie kremnickej mincovne. Všeobecne zrozumiteľná tvorba slovenských autorov kresleného humoru, ktorý má vo Francúzsku tradíciu a popularitu, si získala srdcia nielen Francúzov. Nebolo by od veci vyvážať do metropoly na Seine šperky slovenského umenia aj častejšie.

JENA OPOLDUSOVÁ, PRAVDA

Vo štvrtok 14. 3. 2002 bude v Paríži otvorená výstava s názvom Radosť z knihy (Bonheur de livres). Výstava, ktorú organizuje Slovenský inštitút v Paríži, České kultúrne stredisko a medzinárodna mimovládna nezisková organizácia IBBY France, prezentuje slovenské, české a francúzske knižné ilustrácie.

Krédom prezentácie je konfrontácia obrazov, príbehov a detských vízií. Mala by pripomínať radosť, ktorú pociťujú dospelí a ich deti, keď si čítajú v takých poetických knihách. O niečo svetskejší účel výstavy spočíva v predstavení českých a slovenských gafikov a ilustrátorov francúzskej verejnosti. Tá sa môže do Českého kultúrneho strediska v Paríži, kde se výstava uskutoční, prísť pozrieť až do 30. marca, kedy výstava končí.

Prezentácia ilustrácií je pripravená v spolupráci s Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) a Board on Books for Young people (IBBY).

(mp)

obsah | kultura - kultúra