Lipský knižní veletrh je už za dveřmi

Mezinárodní knižní veletrh v Lipsku, jedna z největších literárních akcí sezony určená především veřejnosti, začíná ve čtvrtek 17. a potrvá do neděle 20. března. Loňský ročník hostil více než dva tisíce vystavovatelů ze třiceti zemí světa a návštěvnost překročila číslo sto tisíc. I letos společnost Svět knihy zajistí národní stánek a přiveze české autory.

Úvodní den bude publicista Tomáš Mazal listovat svojí obsáhlou monografickou prací věnovanou Bohumilu Hrabalovi, v pátek 18. března uvede rakouská bohemistka Christa Rothmeierová básnický duet Violy Fischerové a Miloše Doležala. Víkend patří panelovým diskusím.

V sobotu na téma člověk a lidství pohovoří Anna Zonová, Karel Kuna a Jan Balabán, autor povídkového souboru Možná že odcházíme, který byl loni nominovaný na Státní cenu za literaturu. Neděle je věnována cestám prostorem i časem a Ireně Douskové, Stanislavu Komárkovi a Emilu Haklovi.

Představí se devět osobností české literatury

Kromě čtení a diskusí Lipsko ve dnech veletrhu ožije především akcí Lipsko čte - sérií autorských čtení v různých koutech města, ale také řadou dalších doprovodných programů. Ty jsou zaměřené mimo jiné na komiks a antikvární trh, na audioknihy nebo publikace určené dětskému čtenáři.

Více informací zájemci najdou na www.svetknihy.cz a www.leipziger-buchmesse.de.

RADIM KOPÁČ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra