David Koller má v kapele čoraz viac Slovákov

Český hudobník David Koller má v kapele čoraz viac Slovákov. Hrajú s ním aj na koncertoch k jeho prvému sólovému albumu po 13 rokoch Nic není nastálo, ktorý publiku predstavuje v týchto dňoch. Okrem slovenského basgitaristu Mareka Minárika je v Kollerovej novej kapele aj bubeník Martin Valihora. V rozhovore však Koller porátal, že ich je viac.

"Slovákov mám v kapele dva a pol, lebo môj syn je napoly Slovák," povedal Koller. S najstarším zo svojich troch synov si už pár razy zahral, keďže 19-ročný Adam dva razy "zaskakoval" za iného bubeníka. "Teraz mi povedal, daj šancu mladým," vysvetlil 46-ročný Koller, po ktorom syn podedil hudobnícke i bubenícke gény. Bicisti sú v jeho novej kapele v prevahe, keďže oslovil aj Martina Valihoru.

So slovenským bubeníkom Valihorom, ktorý už dlhšiu dobu pôsobí v Spojených štátoch v kapele japonskej jazzovej klaviristky Hiromi, sa stretol v decembri. "Je to veľmi talentovaný hudobník, a preto som rád, že som ho dostal na svoju platňu," povedal spievajúci bubeník Koller. Valihora má podľa neho taký "newyorský šmrnc".

Zostavu novej kapely dopĺňa aj slovenský basgitarista Marek Minárik, ktorý sa v bývalej Kollerovej kapele Lucie objavil pred desiatimi rokmi. Zvyšní členovia Kollerovho nového sprievodu sú Česi - gitarista Michal Pelant a avantgardný klávesista Michal Nejtek.

Koncertovanie s rockovým Kollerbandom skončil jej frontman vlani na jeseň. Kapela bola jeho odbočkou k tvrdšej rockovej hudbe, zistil však, že sa vyvíja iným smerom, o čom svedčí aj nový album. Ten pripravoval od roku 2002 a tento týždeň ho predstavuje v Bratislave, Brne a Prahe.

S novou kapelou chystá Koller veľkú koncertnú šnúru až na jar, Vianoce si chce užiť doma. Tam ho čaká trojtýždňový synček Nikola, ktorý sa mu narodil v rovnaký deň, ako vyšiel nový album, a dvojročný Benjamín s maminkou Sylvou.

ČTK

obsah | kultura - kultúra