Zomrela herečka Katarína Kolníková

Vo veku 85 rokov zomrela v pondelok vo večerných hodinách populárna herečka Radošinského naivného divadla (RND) Katarína Kolníková. Potvrdil to manažér divadla Ladislav Hubáček. Dodal, že posledná rozlúčka by mala byť vo štvrtok v Radošine. Ochotnícka herečka Katarína Kolníková sa narodila 20. apríla 1921 v Radošine. Od roku 1971 bola členkou Radošinského naivného divadla.

Priaznivcov si získala vďaka postave Matky v Jááánošíííkovi, Starej matke v Človečine, či pani Kováčovej zo Ženského oddelenia. Vďaka televíznemu spracovaniu mnohých týchto inscenácií ju poznajú aj televízni a filmoví diváci. Účinkovala i v ďalších inscenáciách Stanislava Štepku - v Alžbete Hroznej, v Rozprávke, v Slovenskom tangu, v Kúpeľnej sezóne, v Neveste predanej Kubovi, v Pavilóne B, v Štedrom divadelnom večeri a i. Hrala aj vo filmoch, napr.: Tichá radosť, ...kone na betóne a Konečná stanica.

Prvá dáma slovenského ochotníckeho divadla Katarína Kolníková sa narodila 20. apríla 1921 v Radošine. Do divadla, ktoré sa stalo jej domovom na celý život, prišla z radošinskej materskej školy, kde pracovala v rokoch 1947 až 1979. Herectvo jej učarovalo až v dospelosti. Členkou Radošinského naivného divadla (RND) sa stala v roku 1970.

Katarína Kolníková zosobňovala insitné herectvo, bola stelesnením skutočných sĺz a skutočného úsmevu. Každej zo svojich postáv darovala čosi svojské, ľudské, čo vystihuje iba pojem človečina.

Divákov v hľadisku vedela rozosmiať aj rozcitlivieť a po celé desaťročia sa jej to darilo v hrách Človečina, Jááánošííík, Kúpená sezóna, Materské znamienko, Tata, Kronika komika, mimoriadne vystupovala aj v predstavení Štedrý divadelný večer, ako špeciálny hosť účinkovala v predstavení To bol on alebo Pocta Jánovi Melkovičovi a zahrala si aj v Konečnej stanici.

Na Vianoce minulého roku ju mohli televízni diváci vidieť vo filme Osobná chyba. Radošinské naivné divadlo otvorilo Kolníkovej dvere k publiku a ona sa mu za to odvďačila vernosťou. Aj keď iní odchádzali, večná optimistka Katka Kolníková ostala. "Divadlo je celý mój život a ket mesác nehrám, som nezdravá," povedala kedysi.

Kolníkovej zdravie sa výrazne podlomilo po tom, ako ju zrazilo auto. Ďalšie tri mesiace strávila na traumatológii. Keďže nemohla chodiť, režisér a scenárista Stanislav Štepka pre ňu vymyslel postavu pacientky v hre Ženské oddelenie. Verným fanúšikom sa tak Kolníková prihovárala z postele. O tejto úlohe sa neskôr vyjadrila, že po starej mame z Človečiny je jej najmilšou. S pribúdajúcim vekom jej sťažovali život aj problémy so srdcom, zvýšená hladina cukru a cholesterolu v krvi.

Štepka sa k spomienkam na Katku Kolníkovú vracia v knihe ...a já, Katarína Kolníková. "Ak sa raz budú písať dejiny slovenského divadla, na malú chvíľu ma zavolajte, aby som vám povedal pár slov o ozajstnej slovenskej divadelnej profesionálke z Radošiny, ktorá ma spolu s mojím divadlom učí, čo je toprístup k divákovi a divadlu, ale aj čo je to prirodzený talent a nevídaná pasia oznámiť za seba a zo seba to, čo v ten večer bude prítomný ľud nielen tešiť, ale i zaujímať," povedal na jej adresu Štepka.

Katarína Kolníková vychovala štyri deti. Zomrela 29. apríla vo veku 85 rokov. V posledných rokoch života sa o ňu starala dcéra Eva.

SITA

obsah | kultura - kultúra