Slovenská komédia v kanadských kostoloch

Aktuálna divadelná sezóna je pre herca martinského Divadla SNP Františka Výrostka prinajmenej originálna a inakšia, ako tie bežné. Úspešná "krejzy" komédia Ray Cooneya 1 + 1 = 3 pretrvávajúca v repertoári jeho domovskej scény v Turci pre neutíchajúci záujem publika už niekoľko sezón, mu vyniesla nezvyčajné divadelné hosťovanie. Pozvanie prišlo z kanadsko-slovenského divadla Dolina v Toronte. Jeho riaditeľka Oľga Turoková má pri výbere hry pre slovenských divadelníkov v Kanade osobitný prístup. Počas divadelnej sezóny priletí na Slovensko, navštívi niekoľko divadiel, pozrie si zopár inscenácií s dobrým chýrom a dohodne sa - obyčajne s protagonistom vybranej hry - na pozvaní do Kanady.

Ako pomôcť krajanom

V prípade martinskej inscenácie preletel ponad oceán do Toronta František Výrostko alias John Brown, taxikár pendlujúci medzi dvoma ženami. Jeho úlohou bolo okamžite zapadnúť do kolektívu v naskúšanej verzii torontského predstavenia 1 + 1 = 3, režijne ju dotiahnuť a absorbovať zmeny svojej postavy.

František Výrostko spoluprácu s torontskými kolegami komentuje takto: "Priamo pri skúškach sa osvedčila v amatérskom kolektíve divadla Dolina herecká réžia a moje skúsenosti režiséra s dospelými ochotníkmi aj deťmi. Najrozhodujúcejší bol pre nás čas. Mali sme čosi viac ako týždeň na to, aby sme hru spoločne dotiahli po vopred naplánovanú šnúru predstavení. Predpremiéra sa napokon konala v stanovený víkend v Montreale, s báječným prijatím u publika. Všade prišli do hľadiska - zväčša sa hralo v kultúrnych sálach kostolov - všetky generácie emigrantov, ktoré odchádzali zo Slovenska v rôznych vlnách. Hrali sme tiež v menšom meste Windsore, v ktorom však žije veľa Slovákov. No a štyri torontské predstavenia urobia divadlu Dolina slávu a dobré renomé určite aj do budúcnosti a nadlho. Potrebujú to, popri skúsenejšom a staršom českom divadle s tridsaťročnou tradíciou im dobrá povesť po úspešnom uvedení bláznivej komédie dozaista osoží."

Užil si aj rybačky

Výrostko stihol za krátkych päť týždňov spolu s divadlom čo-to precestovať a čosi aj vidieť. Očarila ho architektúra Toronta s vyhliadkou z najvyššej veže na svete, nadýchal sa atmosféry mesta, po ktorom sa trocha potúlal sám aj s novými priateľmi, dostal sa k povestným kanadským jazerám dokonca aj ako rybár s udicou.

"Prekvapilo ma, s koľkými známymi či známymi mojich známych som sa v Kanade stretol," hovorí Výrostko. "Malý je ten náš svet! Určite by som sa preto do Kanady pozrel ešte opäť. Možno aj pre divadelníkov v Doline by som mal súcu hru s menším obsadením, ktorú by som si s nimi rád vyskúšal režijne. Očarila ma krásna, čistá príroda tejto krajiny, a tak túžim znova preletieť oceán, hoci aj ako turista."

Príjemné prekvapenie privítalo herca aj po návrate z kanadskej kultúrnej misie. Popri svojich kolegoch z Divadla SNP, účinkujúcich a ocenených v inscenáciách Krvavá svadba a Najstaršie remeslo viacerými cenami LITA, stal sa nositeľom Výročnej ceny LITA za stvárnenie postavy Tartuffa v inscenácii režiséra Romana Poláka - Striptíz Tartuffe.

VLASTA KUNOVSKÁ

obsah | kultura - kultúra