Výstava věnovaná českému komiksu

5. října 2005 se za účasti velvyslance ČR v jižní Koreji Tomáše Smetánky a výkonného viceprezidenta Korea Foundation Kim Seung-eui uskutečnila v Soulu vernisáž výstavy Český komiks.

Výstavu zorganizovalo velvyslanectví ČR ve spolupráci s Korea Foundation - nadací zaměřenou na podporu kulturní spolupráce a prezentaci zahraniční kultury v Koreji. Vernisáže se vedle diplomatů zúčastnili také představitelé korejských bohemistů a českých krajanů. Výstava potrvá do 13. října 2005. Její prohlídka je začleněna do programu vzdělávací konference, která v Soulu právě probíhá, a to za účasti cca 100 korejských učitelů a dalších pracovníků z oblasti školství. V jednání je možnost instalace výstavy na oddělení českých a slovenských studií na soulské Hankuk University.

Výstava vyvolala značný zájem korejských médií. Anglicky psaný deník Korea Herald otiskl s předstihem článek věnovaný výstavě a historii českého komiksu, zpracovaný na základě podkladů velvyslanectví. Reportáž zpracoval i další anglicky psaný deník Korea Times. Agentura Yonhap natočila o výstavě TV reportáž, jejíž součástí bylo i interview s velvyslancem ČR v Jižní Koreji, a zveřejnila obsáhlý text s ukázkou obrazových materiálů. Významný celokorejský deník Joong Ang Ilbo otiskl stručnou informaci o výstavě, která si všímá především toho, jakým způsobem komiks odráží některé momenty z českých dějin.

VELVYSLANECTVÍ ČR V JIŽNÍ KOREJI

obsah | kultura - kultúra