Slovenkin návrh na škatuľkách amerických kondómov

Daniela Husárová (25) po absolvovaní Školy úžitkového výtvarníctva v Bratislave odišla študovať úžitkové umenie na Point Park College do amerického Pittsburghu. V USA sa prihlásila aj do celosvetovej súťaže o najlepší obal na kondóm - a tento rok vyhrala. Husárovej víťazný návrh obalu na kondóm bude vytlačený a distribuovaný po celých Spojených štátoch.

Už keď ste prihlasovali do súťaže svoj výtvarný návrh, verili ste, že obstojíte v konkurencii?

Súťaž organizuje Úrad plánovaného rodičovstva Západnej Pensylvánie. Odkedy som prišla do USA, už som sa jej párkrát zúčastnila a napríklad minulý rok som získala čestné uznanie. Tento rok som im však prišla na chuť - pochopila som, že práca musí mať predovšetkým dobrý nápad. Každý rok som sa chodila pozrieť na zúčastnené práce, a tak som trochu vytušila, aký smer sa porote páči. Okrem toho, že sa má vzťahovať na danú tému, ktorá je každý rok iná, návrh musí byť vtipný a hlavne má hravou formou zvýrazňovať poslanie úradu - propagáciu bezpečného sexu a plánovaného rodičovstva. Takže nestačí, aby bol návrh dobrý len sám osebe, ale musí spĺňať aj konkrétny účel. Hoci som od prvej chvíle bola spokojná so svojím nápadom, netušila som, že vyhrám.

Témou súťaže bol Hollywood a vy ste si ako motív svojej práce vybrali pery slávnej Marilyn Monroe. Ako ste sa dopracovali k tomuto nápadu?

Akonáhle som sa dozvedela tému, vedela som, že to musí byť niečo s Marilyn Monroe, sexsymbolom našej civilizácie. Bola to prvá žena, ktorá sa takmer vyzliekla pred kamerou, vyvolávala škandály kvôli svojim milencom. Navyše bola obľúbenou témou diel Andyho Warhola. Jej pootvorené pery so znamienkom poznajú ľudia po celom svete. A presne tento svetoznámy obrázok som použila vo svojom návrhu. A názov? Inšpirovala som sa filmom, v ktorom hrala - Niekto to rad horúce, po anglicky Some Like It Hot. Lenže názov filmu som pozmenila na Some Like It On, čo v preklade znamená Niekto to rád nosí a použila som to ako názov obalu na kondóm. V angličtine sa slová hot a on spodobujú vo výslovnosti, takže v tom bol celý ten vtip.

Aké to bolo vychutnať si povestných 15 minút slávy vo Warholovom múzeu v Pittsburghu, kde bolo finále - vyhodnotenie súťaže?

Je to akoby irónia osudu, že svojich 15 minút slávy som si prežila práve v múzeu Andyho Warhola, autora tohto výroku. Keď som sa dozvedela, že som vyhrala, bola som veľmi šťastná a smutná zároveň. Šťastná a hrdá práve preto, že aj Andy Warhol bol pôvodom Slovák, a že aj ja, tohtoročná víťazka súťaže, som zo Slovenska. V tej chvíli som si želala, aby tam mohli byť so mnou aj moji rodičia žijúci v Bratislave a vychutnať si tú ohromnú radosť. Bola som smutná, že tam nemohli byť, ale, našťastie, prišla moja staršia sestra Andrea a bola na mňa patrične pyšná.

Je vaša práca ešte vystavená vo Warholovom múzeu?

Všetky vystavené práce vrátane tej mojej sa dali do predaja už v ten večer formou tzv. tichej dražby. Záujemco-via pripísali svoje meno a navrhnutú sumu ku návrhu, ktorý sa im najviac páčil. A ak ponúkli najviac, tak si prácu odniesli so sebou. Zisk šiel do fondov Úradu plánovaného rodičovstva. Takže môj originál si niekto kúpil, ani neviem kto a za koľko, pretože túto informáciu organizátori nezverejnili.

To, že ste vyhrali vám okrem uznania prinieslo aj niečo iné? Trebárs finančný efekt, keďže váš návrh bude použitý v praxi a distribuovaný na škatuľkách kondómov po USA?

Súťaž usporadúva nezisková organizácia, ktorá svoju činnosť hradí z dotácií štátu a hlavne z príspevkov od bežných ľudí a firiem. Poslaním Úradu plánovaného rodičovstva je informovanie a vzdelávanie verejnosti o bezpečnom sexe, distribúcia zdravotnej pomoci tým, ktorí sú v núdzi a propagácia plánovaného rodičovstva. Nezískala som nijaké peniaze a profit z predaja kondómov s mojím návrhom podporí činnosť tejto organizácie. Som rada, že týmto spôsobom som mohla aj ja pomôcť. Okrem toho o mne a o mojom návrhu bol uverejnený článok v pittsburských novinách. No a čakajú ma rozhovory pre viaceré americké časopisy vrátane Playboya, na čo sa veľmi teším.

JOZEF ŠVOLÍK

obsah | kultura - kultúra