Prepíšeme dejiny?

Unikátne fresky z kostolíka v dedinke Kostoľany pod Tribečom nie sú iba také hocijaké. Možno kvôli nim budú prepisovať učebnice dejepisu.

O Tribeči sa povráva, že je to tajomný, legendami opradený kraj. Punc záhady mu dodáva aj nález zaujímavých fresiek v rímskokatolíckom Kostole sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom. Ešte v šesťdesiatych rokoch totiž tamojší veriaci zozbierali peniaze a rozhodli sa kostol opraviť doslova na kolene. Pri obíjaní starej omietky však objavili fresky, o ktorých nikto netušil. Nasledoval archeologický výskum, ktorý zaradil ich vznik do 11. storočia. Potom celá vec na takmer štyridsať rokov zaspala. Jeden z odborníkov totiž emigroval...

Pomôžu im Vikingovia

Starosta Kostolian Ivan Hók je nálezom nadšený. "Ideme do projektu, kde treba financovať štúdie. Zastrešia to nórske fondy. Ide o záchranu a zakonzervovanie fresiek, obnovu kostola, prispôsobenie zariadenia dobe jeho vzniku a úpravu prístavby, ktorú veriaci postavili pred štyridsiatimi rokmi. Začať by sme chceli v lete. Nórska veľvyslankyňa bola nadšená," hovorí.

Len reštaurovanie kostolíka bude stáť okolo 12 až 15 miliónov korún. Ak by sa upravilo aj okolie, náklady prekročia dvadsať miliónov. Vedľa kostola je totiž ešte starý cintorín. Pri prvom výskume tu našli náušnice, bronzový krížik, ostrohy, mince z konca 11. storočia a iné drobnosti. Miesto, kde kostolík stojí, muselo byť v minulosti významné. Je tam dostatok vody a neďaleko objavili opevnený rímsky tábor. V okolí je hneď niekoľko hradísk... Ak tu začnete hrabať v zemi, určite niečo nájdete.

Starosta si tajne želá, aby sa dokázalo, že svätyňu postavili za čias Marca Aurélia a rímsko- -kvádskych vojen. "Na obelisku v Ríme je príhoda, ktorá sa stala niekde tu na našich svahoch, keď Kvádi obkľúčili Rimanov. V tej légii bola jedna kohorta kresťanských vojakov. Modlili sa k Bohu a on im zoslal dážď. Nachytali ho do štítov a prilbíc," vysvetľuje kostoliansky farár Igor Písečný.

Kostolné dvojčatá

"Kostol typologicky patrí minimálne do románskeho obdobia. Objavitelia fresiek vtedy nemali šancu posunúť toto datovanie ďalej, lebo nebowwli informácie o situácii v Európe," hovorí PhDr. Peter Baxa. Tento známy archeológ pred dvoma rokmi dokázal, že Kostol sv. Margity v Kopčanoch, ktorý bol postavený v 9. storočí, je vlastne dvojča kostolianskeho kostola. Sú tam iba výškové rozdiely. "Obidva kostoly sú najstaršie stojace v strednej Európe a nemajú obdobu. Kostoliansky je navyše unikátny tým, že má zachované fresky. Odborníci na predrománsku sakrálnu architektúru už teraz vedia, že fresky vznikli skôr než v 11. storočí," zdôrazňuje.

Kostolík a okolie budú skúmať odborníci z viacerých oblastí pod dohľadom nitrianskeho pamiatkového úradu. "Fresky nasnímame pod rôznym svetelným rozhraním, to znamená, že sa pri prieskumoch nepoškodia. Pomáha nám s tým česká firma GEO CZ Tábor, ktorá to robí v spolupráci s Archeologickým ústavom Akadémie vied ČR v Prahe. Po reštaurovaní bude kostol s freskami podliehať prísnemu režimu. Hlavne pre vlhkosť, ktorá by fresky mohla poškodiť. Pri omšiach, na ktorých je veľa ľudí, sa ešte zvyšuje," dodáva Peter Baxa. Prístavbu zo šesťdesiatych rokov, ktorá ku kostolu vôbec nepasuje, prestavajú. Je to totiž jediný kostol v obci, zmestí sa doň približne 150 ľudí. Celé tajomstvo okolo jeho vzniku by mohlo byť už čoskoro na svete. A možno aj nové kapitoly v dejepise.

DAN HIMIČ

obsah | kultura - kultúra