Jak pro nás Japonci objevili Koubkovou

Nestává se příliš často, že snímky našich jazzmanů vycházejí na zahraničních albech, tím méně takové, které u nás nejsou dosažitelné.

V šedesátých letech nahrával orchestr Gustava Broma v tehdejší NSR i skladby, které u nás doma vycházet nemohly - například Hniličkovu Jazzovou mši. V osmdesátých letech přinášely specializované společnosti Black Jack a Harlequin fanouškům v Anglii a v Německu reedice z dějin našeho raného swingu, pro něž u nás "nebylo (údajně) dost zájemců". V letošním roce se podobná historie opakuje hned dvakrát. Edice Circle of Jazz vydala v Německu záznam drážďanského koncertu Karla Velebného SHQ z listopadu 1981. Obsazení s Viktorou, Viklickým, Uhlířem a Vitochem zachycuje soubor i Velebného jako sólistu ve vrcholné formě a pokrývá právě období, které na našich záznamech téměř chybí. A pro úplnost dodejme, že zahraničních edic se v těchto letech dočkala i 2 CD Emila Viklického, Food of Love pod jménem Julian Nicholas Quartet a A Summer's End s Bennym Golbinem. Ta však vyšla i u nás.

Ale husarským kouskem je dvoudiskové album Jany Koubkové Vocal Virtuoso (1975 - 1999), které si vybrala a sestavila japonská společnost EM Records z 18 LP a SP nebo EP z let 1977-1997. Nahrávky shromáždila z desek dnes většinou u nás nedostupných a doplnila je i záznamy u nás nikdy neuveřejněnými. Ve dvou hodinách tu před námi vyvstane portrét, jaký si posluchač o své domácí interpretce stěží sestaví.

Zvuková kvalita přepisů dává i sopránovému rejstříku Koubkové vyznít přítomněji, než jak jej máme v paměti, a výběr partnerů (od Luďka Hulana s Antonínem Viktorou přes Karla Velebného s Michalem Gerou, Viktora Kotrubenka, Martina Kratochvíla, Daniela Fikejze s Combem FH, Michala Pavlíčka nebo Slávka Jandu až k JOČR Kamila Hály) ilustruje vlastně jeden pohled na dvacet let našeho jazzu i jeho kombinací s mírně rockovými prvky.

Je však trochu paradoxní, že takový pohled pro nás objevují Japonci. Je-li dnes svět jedna globální vesnice, může nám to snad někdy i trochu pomoci k účasti na vesnických poutích.

LUBOMÍR DORŽKA

obsah | kultura - kultúra