Zahraniční Slováci mali na festivale v Heľpe úspech

Čistou slovenčinou sa v sobotu večer prihovorili divákom Horehronských dní spevu a tanca v Heľpe moderátorky Júlia Hansmanová, rodáčka zo Srbska, a Anna-Katarína Schatzlová zo Švédska. Kým však divákom neprezradili, odkiaľ sú, tí netušili, že po slovensky sa im prihovorili ženy, ktoré na Slovensku nežijú. "Bývame ďaleko, a predsa máme niečo spoločné. Tu na Slovensku máme korene, korene svojich predkov," konštatovali.

Prvý raz na horehronskom festivale dostali Slováci zo zahraničia priestor v samostatnom programe. Ich predstavenia plné temperamentu sa vyrovnali vystúpeniam domácich slovenských súborov. Neutíchajúci potlesk zožali za svoj horehronský tanec vysokoškoláci zo súboru Limbora z Prahy, ale aj Mirko Kvasnovský z Poľska, ktorý nielen šikovne preberal prstami na harmonike, ale v duete s mamičkou Žofkou Bogáčikovou ukázal, že vie aj krásne spievať.

Tancami, spevom a tradíciami svojich predkov sa predstavil súbor Tešedík z Maďarka, Sálašan z rumunského Nadlaku, ale aj súbory Lipa z Kanady a Moja vlasť z amerického štátu Wisconsin.

"Do Ameriky som odišla na prázdniny v roku 1969. Moja teta a ujo ma prehovorili, aby som zostala na rok," spomína na svoj odchod zo Slovenska vedúca súboru Moja vlasť Sonka Šuvadová-Tostrudová. V Amerike sa však zaľúbila do Slováka a zostala tam žiť. Dnes vedie súbor, v ktorom tancuje aj jej 25-ročná dcéra. V súbore v súčasnosti najviac chýbajú dvaja najšikovnejší tanečníci, ktorých odvelili na vojnu do Iraku. Na myjavskom tanci v ich sobotnom programe to však nebolo poznať. Slováci žijúci v zahraničí sa nedali zahanbiť a Heľpa ich odmenila potleskom.

EVA KOPEROVÁ, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra