Prvá slovenská kultúrna fabrika sa priblížila k otvoreniu

V nedeľu 17. augusta sa v Žiline skončil medzinárodný letný pracovný tábor, ktorého cieľom bolo napomôcť rekonštrukcii železničnej budovy Žilina-Záriečie, na Stanicu - otvorený kultúrny priestor. Tábor v spolupráci s OZ INEX (Bratislava) organizovalo OZ Truc sphérique (Žilina) a zúčastnili sa ho dve desiatky dobrovoľníkov z 11 krajín sveta, pričom nechýbala ani mladá Japonka.

Počas dvoch týždňov pomáhali mladí nadšenci z Ukrajiny, Japonska, ČR, Francúzska, Španielska, Talianska, V. Británie, Nemecka, Belgicka, Rakúska a Holandska pri základných prácach vo vnútri a okolí budovy (úprava okolia stanice, strhávanie omietok a pod.), pričom v popoludňajších hodinách na nich čakal pestrý program. Pripravené boli keramické dielne, fire show, filmové a fotografické workshopy, varenie halušiek a pečenie koláčov, ako aj natáčanie vlastného minútového filmu atď. Skupina bola ubytovaná v príjemnom prostredí kempingu Slnečné skaly v Poluvsí, nachádzajúceho sa medzi Žilinou a Rajeckými Teplicami, odkiaľ spoznávali okolitú prírodu a navštívili tiež Rajecké Teplice a Lietavský hrad. Každého účastníka navyše pred cestou domov organizátori "vyzbrojili" fľašou najznámejšieho slovenského moku - slivovicou. Podľa Christiana Potirona z OZ Truc sphérique, najzaujímavejším pre nich bolo najmä natáčanie krátkeho videa, možnosť spoznať novú krajinu i ľudí a samotná príležitosť zúčastniť sa rekonštrukcie budúcej "kulturfabriky".

Projekt Stanica - otvorený kultúrny priestor je iniciatívou mladých ľudí a profesionálov z oblasti súčasného umenia, kultúry a sociálnych aktivít, ktorých zastrešuje občianske združenie Truc sphérique. Nadväzuje na medzinárodne široké spektrum kultúrnych inštitúcií (tzv. "kulturfabrík"), ktoré vznikli na platforme spoločenstva mladých ľudí a umelcov, vdychujúcich nový život do prázdnych nevyužitých továrenských hál, priemyselných objektov, staníc a obchodných centier. Jedinečnosť projektu spočíva v udržaní pôvodnej funkcie budovy ako železničnej zastávky, čakárne a miesta predaja lístkov, v spojení s využitím priestorov na tvorivé umelecké a sociálne aktivity. Stane sa polyfunkčným multigeneračným otvoreným miestom, zastrešujúcim galériu, čitáreň, tvorivé dielne, divadlo, sociálny, komunitný a rezidenčný program. Oficiálne otvorenie centra sa uskutoční 26. a 27. septembra 2003 o 19.00 hodine v budove železničnej stanice Žilina-Záriečie.

INZINE

obsah | kultura - kultúra