Kytice v Los Angeles

Český film Kytice slavil minulý týden úspěch v Goethe Institutu v Los Angeles. Diváci měli možnost besedovat s producentkou filmu a herečkou Deanou Jakubiskovou-Horváthovou, která se do Prahy přestěhovala v době zániku federace z Bratislavy společně s manželem, režisérem Jurajem Jakubiskem. Účastníci ocenili formu zpracování, herecké výkony a odvahu producenta pustit se do tak náročného projektu. "Dokázala jsem, že umění se může prodávat," řekla Deana Horváthová a se svým typickým humorem dodala: "Musela přijít Slovenka, aby Čechům zfilmovala perlu jejich národní kultury.

Režie filmu na motivy sedmi balad Karla Jaromíra Erbena se zhostil kameraman a režisér F. A. Brabec. Jeho výtvarné vidění je pro film nesmírně důležité. Kuriozitou je, že autorem plakátu k filmu je Juraj Jakubisko, který má konec-konců i vzdělání grafika. Hudbu k filmu z pera Jana Jiráska nazpívala další pražská Slovenka, Sisa Sklovská. Ve filmu hrají Linda Rybová, Jana Švandová, Dan Bárta, Klára Sedláčková, Karel Roden, Jiří Schmitzer, Zuzana Bydžovská, Anna Geislerová, Nina Divíšková, Karel Dobrý, Ivan Vyskočil, Véra Galatíková, Stella Zázvorková a další.

Snímek byl oceněn čtyřmi Českými lvy (nejlepší kamera, zvuk, plakát, hudba), získal rovnéž ceny na několika festivalech.

(lw)

obsah | kultura - kultúra