Lasica předává štafetu Kaiserovi s Lábusem

Světová premiéra hry Don Quijote s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem zahájí festival slovenské divadelní tvorby v pražském Kalichu.

Jde o svéráznou úpravu Cervantsova díla, kterou si "na tělo" šili Milan Lasica a Július Satinský společně s režisérem Vladimírem Strniskem, ale hru nedokončili.

Lasica po odchodu Satinského dlouho hledal dvojici, které by hru předal. Jeho volba padla na Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera.

"Při prvním přečtení mě napadlo, že je to nehratelné. Od léta jsme na tom dost pracovali a zjišťovali jsme, že čím víc to bylo pro nás, tím to bylo horší," řekl Kaiser.

Představení bude k vidění nejen jako součást festivalu, ale i jako pevná součást činoherního repertoáru Kalichu. Organizátoři pětidenního festivalu slibují to nejlepší, co současná Slovenská scéna nabízí. Návštěvníci se mohou těšit třeba na dvě inscenace Štúdia L+S s se Zdenou Studénkovou, Mirem Nogou či s se samotným Lasicou. Folklórní část přehlídky obstarají dva proslulé soubory, legendární taneční soubor Lučnica a cimbálovka Zlaté Husle, které připravily společně představení.

Prostor dostanou i nadějní choreografové a tanečníci moderních tanců, Kalich třeba zažije českou premiéru představení ...na Vaše hroby v režii uznávaného Jána Ďurovčíka a v podání prestižního Slovenského divadla tanca.

(efl), iDNES.cz

obsah | kultura - kultúra