Zemřel spisovatel Miloš Macourek

Po dlouhé nemoci zemřel v pondělí spisovatel a scenárista Miloš Macourek, který by se 2. prosince dožil šestasedmdesáti let. Dětem několika generací v něm odešel duchovní otec jejich populárních spolužáků z 3. B Macha a Šebestové, všem ostatním jeden z předních komediografů filmové éry uplynulých čtyřiceti let.

Macourek byl člověk plný fantazie, která ožívala v jeho osobitých pohádkách (Jakub a dvě stě dědečků, Otýlie a 1580 kaněk), v poezii i próze, divadelních hrách a především filmových scénářích. Od počátku šedesátých let psal scénáře nejdříve pro animované filmy, spolupracoval s Břetislavem Pojarem, Stanislavem Látalem i Jiřím Brdečkou. Začátkem sedmdesátých let vytvořil autorský tým s Adolfem Bornem a Jaroslavem Doubravou, z něhož vzešli Mach a Šebestová, ale také opička Žofka a další pohádkové postavičky.

Ze čtyřicetileté spolupráce s režisérem Václavem Vorlíčkem vzešly nejpopulárnější české komedie s prvky sci-fi, mezi nimi Kdo chce zabít Jessii, Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát. Společně vytvořili také televizní seriály Arabela a Létající Čestmír. Neméně slavné jsou komedie, pod nimiž je podepsán s Oldřichem Lipským (Zabil jsem Einsteina, pánové, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou), psal scénáře i k fantastickým filmům Zbyňka Brynycha (Já, spravedlnost) a Jindřicha Poláka (Zítra vstanu a opařím se čajem).

K posledním filmovým dílům legendárního scenáristy, jehož práce byly přeloženy do několika jazyků a získaly mnohá mezinárodní ocenění, patří celovečerní hraný film .Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, který měl premiéru loni v prosinci.

(míš), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra