Mesiac česko-slovenskej vzájomnosti

Po celý október prebieha na území ČR i SR Mesiac česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti, ktorý vznikol na základe iniciatívy ministrov kultúry Pavla Dostála a Milana Kňažka. Je doslova nasýtený akciami, a to najmä preto, že myšlienka politikov našla spontánnu odozvu v širokej občianskej spoločnosti v oboch štátoch, v najrozličnejších kultúrnych ustanovizniach, v spolkoch i na mestských radniciach. Počet týchto podujatí sa podľa Milana Kňažka vyšplhal až na 150. Ako uviedol slovenský veľvyslanec v Prahe, spisovateľ Ladislav Ballek, inak tiež dlhoročný predseda redakčnej rady magazínu Slovákov v ČR Slovenské dotyky, takmer niet českého alebo slovenského mesta, ktoré by v rámci tohto mesiaca neorganizovalo nejakú akciu.

Vlastne prvou akciou mesiaca bolo 1. októbra slávnostné uvedenie internetového magazínu krajanov Český a slovenský svet v pražskom Slovenskom inštitúte. Podobné slávnostné uvedenie pre slovenské publikum bolo naplánované na 11. októbra (14.30) do bratislavského Klubu spisovateľov. Hneď 1. októbra sa v Prahe uskutočnilo aj predstavenie bratislavského divadla WEST Traja na hojdačke.

Medzi najdôležitejšie udalosti Mesiaca česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti patrilo bratislavské vystúpenie Národného divadla v Prahe s inscenáciou Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Pred publikom, v ktorom sedeli aj premiéri ČR a SR Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda s manželkami, minister kultúry Milan Kňažko zdôraznil, že odvekú blízkosť Slovákov a Čechov treba udržiavať a pestovať, aby nezačali prevažovať odstredivé sily, ktoré sa už sem-tam začínajú prejavovať. "Čo môže viac kultivovať vzťahy medzi krajinami, čiže medzi nami ľuďmi, než kultúra a všetky druhy umenia?" položil Milan Kňažko rečnícku otázku. V dňoch 15. a 16. októbra bude v Prahe hosťovať Opera SND s inscenáciou Don Giovanni, na ktorú by mal tiež zavítať slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a pravdepodobne i jeho český kolega Miloš Zeman. V rámci mesiaca podpísali 6. októbra ministri kultúry tiež veľkorysú dohodu o kultúrnej spolupráci v rokoch 2001-2003.

Aj podľa Balleka najcelistvejšia informácia, aká o ľuďoch a krajine existuje, sa skrýva v kultúre a umení. "Ak sa politika najčastejšie kritizuje a diplomacia sa neraz posudzuje kriticky, tak na svete sa zakaždým umeniu tlieska. Kultúra má tú silu otvoriť ten najživší dialóg a zoznámiť nás s tou druhou stranou najširšie," uviedol. Podľa neho česko-slovenské vzťahy nie sú len v rukách a majetku najvyšších predstaviteľov oboch krajín, "ale je v tom najlepšom slova zmysle majetkom ulice a tá sa o to stará".

Súčasťou prvého ročníka Mesiaca česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti sú výstavy, koncerty, či premietanie slovenských filmov v ČR. V deň výročia vzniku samostatného Československého štátu 28. októbra, sa uskutoční celý rad podujatí. V pražskom Obecnom dome uskutoční slávnostný koncert Pocta Eme Destinovej, na ktorom vystúpi slovenská operná hviezda Peter Dvorský. Komornejšou oslavou bude hudobno-poetické pásmo Poetické česko-slovensko, v rámci ktorého zaznejú v novootvorenom Café Teatri Černá labuť (vedľa OD Bílá labuť) zhudobnené diela českých a slovenských básnikov v podaní českej skupiny Vladislava Klesnila z Bratislavy. Podujatie organizuje divadelná ČeskoSlovenská scéna a Slovensko-český klub, okrem iného aj vydavateľ Českého a slovenského sveta a Slovenských dotykov. Podľa slovenského veľvyslanca sa česká verejnosť už veľmi teší na nádielku slovenskej kultúry. "Mám taký dojem, že v budúcnosti to už nebude len mesiac, ale štvrťrok, potom polrok a potom celý rok," dodal Ballek, ktorý zdôraznil, že česko-slovenské kultúrne kontakty neprebiehajú len v rámci jedného mesiaca.

Ballek pripomenul, že v októbri sa začínajú aj dlhodobejšie projekty, napríklad divadelné predstavenia a návštevy slovenských divadelných súborov, režisérov, hercov, scenáristov. V Divadle pod Palmovkou sa bude celý budúci rok niesť v znamení česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti. "České a slovenské herectvo sú si veľmi blízke, ale predsa len každé z nich má akúsi svojráznu črtu, " uviedol slovenský veľvyslanec, podľa ktorého mnohí Česi s nostalgiou spomínajú na pondelkové slovenské inscenácie. "Divadelníci, a ja ich za to chválim, styky medzi sebou po rozdelení štátu vonkoncom neprerušili a tak neprišli o svoj česko-slovenský priestor," dodal Ladislav Ballek. V Olomouci sa uskutoční Jesenný festival duchovnej hudby, v Prahe festival To najlepšie zo slovenského humoru, v Košiciach už tradičná prehliadka Dni českej kultúry na východnom Slovensku a mnohé ďalšie, často naozaj rozsiahle prezentácie.

Slovenský veľvyslanec pripomenul, že 24. októbra sa uskutoční v Senáte Parlamentu ČR okrúhly stôl pod záštitou predsedu Senátu Petra Pitharta. Pôjde o slovensko-českú diskusiu o kultúrnych a politických otázkach. Slovenská strana bude zastúpená jedným človekom z kultúry, histórie, politikom. S okrúhlym stolom by mal byť spojený aj kultúrny program a výstava českých a slovenských výtvarníkov. Tieto akcie by sa mali konať pravidelne raz za tri alebo šesť mesiacov. Ich hlavnými iniciátormi sú český senátor a bývalý vicepremiér, inak trenčiansky rodák, Egon Lánský, a práve Ladislav Ballek. Mesiac česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti je skutočne mohutnou manifestáciou opätovného česko-slovenského zbližovania.

(vs)

obsah | kultura - kultúra