Víťazom MFF Bratislava je český film Nuda v Brne

Po deviatich dňoch, strávených v magickom šere festivalových kinosál, všetci už netrpezlivo očakávali výsledky hlasovania jednotlivých porôt, ktoré hodnotili 18 súťažných filmov.

Hlavná porota na čele s izraelským režisérom Danom Wolmanom udelila cenu za najlepšiu herečku Kate˝ine Holánovej (Nuda v Brne) a cena za najlepší mužský herecký výkon bola udelená Marufovi Pulodzodovi (Anjel na pravej strane). Najlepšiu réžiu mal podľa porotcov film Slepá šachta čínskeho tvorcu Li Yanga. No a hlavnú cenu za najlepší súťažný film získala česká komédia Nuda v Brne režiséra Vladimíra Morávka, ktorý je pôvodne divadelným režisérom a týmto projektom debutoval na poli celovečerného hraného filmu. Morávek na ceremoniál prišiel s dobrou náladou a neskrývanou radosťou, pričom vtipne vysvetlil neprítomnosť ocenenej herečky Kateřiny Holánovej, ktorá mala v sobotu divadelnú premiéru v Hradci Králové. Režiséra pri preberaní ceny sprevádzal spoluscenárista filmu a zároveň predstaviteľ hlavnej úlohy Jan Buda˝ a producent Čestmír Kopecký. Ocenenie tvorcom odovzdala ikona ženskej krásy a svetová topmodelka Adriana Sklenaříková. Okrem delegácie k filmu Nuda v Brne si však nikto z tvorcov či ocenených umelcov neprišiel prevziať cenu osobne, čo je trochu škoda, pretože by to určite podporilo prestíž festivalu.

Hneď po oficiálnom ceremoniáli, ktorý sa podobne ako ten otvárací niesol v skromnom duchu bez efektných šou, sa konala čerstvá premiéra českej komédie Mazaný Filip režiséra Václava Marhoula. Ten svoj film prišiel do Bratislavy uviesť osobne a po jeho boku stálo torzo tvorivého tímu, v ktorom nechýbal ani herec Tomáš Hanák. Samotná snímka sa však do koncepcie slávnostného ukončenia MFF Bratislava nezaradila najlepšie a festival mohol mať aj dôstojnejšiu filmovú bodku.

Prelomené rekordy

Celkovo je uplynulý ročník MFF hodnotený pozitívne, aj keď sa vyskytlo zopár pripomienok a oprávnených výhrad. Sám programový riaditeľ Peter Nágel konštatoval, že "by bolo neobjektívne vyslovovať absolútnu spokojnosť. Ja som veľmi spokojný s tým, že toto je azda prvý ročník festivalu, na ktorý prišli všetky filmy ohlásené v programe. Ale čo je horšie, tento rok sa stalo nemilé prekvapenie v súvislosti s prekladom niektorých filmov a s ich výmenami. To je však záležitosť, ktorú nemôžeme vždy ovplyvniť, pretože ide o ľudský faktor. Aby som bol konkrétny - tento rok sme pre divákov ponúkli v dvoch najväčších kinosálach Palace Cinemas paralelné elektronické slovenské titulky. Žiaľ, nie všetci tlmočníci boli pripravení na to, aby nám preklad mohli v predstihu kvalitne urobiť. Preto sa stali prípady ako Dogville alebo Magnát, a preto niektoré filmy, ktoré boli do týchto kinosál nasadené, nemohli mať titulky, ale museli byť tlmočené naživo."

Napriek tomu sa 5. ročník festivalu stal najnavštevovanejším v histórii tohto podujatia. Tohtoročná ponuka filmov bola kvalitná a bohatá, návštevníci piatich kinosál petržalského multiplexu mohli počas deviatich dní vidieť 197 celovečerných, stredo- a krátkometrážnych filmov vrátane veľkoformátových titulov premietaných v kine Orange Imax. Festival ponúkol aj 57 videoklipov slávnych filmových tvorcov. Na festivale sa akreditovalo viac ako tisíc účastníkov, najviac v kategórii Hostia a do Bratislavy prišli delegácie k dvadsiatim filmom. Treba ešte pripomenúť, že v hlavnej porote malo zastúpenie aj Slovensko, tentoraz v osobe dramaturgičky, scenáristky a pedagogičky Zuzany Gindl-Tatárovej.

Nový slovenský film

Počas festivalu sa konalo niekoľko zaujímavých akcií, ktoré úzko súviseli so slovenskou kinematografiou. V stredu 3. decembra pokrstil popolom český režisér Petr Zelenka nové a rozšírené vydanie publikácie Sprievodca klubovým filmom. Najväčšia udalosť sa však čakala v piatok 5. decembra, keď sa v prítmí preplnenej kinosály premietal nový slovenský film Jesenná (zato) silná láska. Tento knižný príbeh známeho slovenského autora Rudolfa Slobodu nakrútila herečka, režisérka a producentka Zita Furková, ktorá poznala osobnosť autora predlohy oveľa lepšie ako väčšina z nás. Ako sama povedala, tento projekt Slobodovi sľúbila a svoj sľub teda musela dodržať. V hlavných úlohách snímky sa predstavil Jozef Vajda a česká kráska Ester Geislerová. Film pritom rozpráva príbeh komplikovaného a zvláštneho vzťahu dvoch odlišných ľudí - starnúceho skladateľa a mladučkej poetky. Muž prežíva obdobie vnútornej "jesene" a dievča je, naopak, plné životnej energie, ktorú však vyčerpáva jej láska k skladateľovi.

Ocenené filny MFF Bratislava 2003

Zvláštne uznanie za réžiu, produkciu a scenár: afganský koprodukčný film Osama (réžia Sedigh Barmak)

Zvláštne uznanie za kameru: ruský film Posledný vlak (r. Alexej A. German jr.)

Zvláštne uznanie za herecký výkon: Evan Rachel Wood za americko-britský film Trinástka (r. Catherine Hardwicke)

Cena FIPRESCI: taliansky film Ostrov (r. Costanza Quatriglio)

Cena Ekumenickej poroty: tadžický koprodukčný film Anjel na pravej strane (r. Džamšed Usmonov)

Cena divákov: film Horí! z produkcie Bosny a Hercegoviny

DANIEL BERNÁT

obsah | kultura - kultúra