Francúzsky Miláčik v Bratislave

V týchto dňoch sa niektoré uličky Bratislavy premenili na Paríž a galéria v ministerstve kultúry sa stala redakciou francúzskych novín, v ktorých sa odohráva dej poviedky francúzskeho klasika Guya de Maupassanta - Bel Ami - v preklade Miláčik.

V devätnásty filmovací deň vládla na "filmovom pľaci" značná nervozita. Do skončenia nakrúcania chýbali totiž iba štyri dni.

Poviedka Miláčik, ktorú Maupassant napísal v roku 1885, je príbehom bývalého vojaka z Alžírska, ktorý príde do Paríža. Je pomerne chudobný, no stretne svojho bývalého kolegu z vojny, ktorý pracuje ako šéfredaktor novín Francúzsky život. Hlavný hrdina - George Duroy - hrá ho Sagamore Stevenin, sa chopí šance, ktorú mu ponúkne tento kamarát a začne pracovať

v redakcii. Postupne sa vypracúva na vrchol spoločenského a finančného rebríčka, až sa stane šéfredaktorom novín a bohatým človekom. Na ceste hore mu pomáhajú aj ženy.

Maupassantov hrdina obsahuje autobiografické črty samotného autora, aj keď on to popieral. Maupassant ním chcel ukázať pravú tvár parížskej smotánky, kde kariéra bola hlavným kritériom životného úspechu a hlavný hrdina bol kvôli nemu schopný obetovať všetko a ísť cez všetky prekážky.

Sám Maupassant (1846 - 1893) začínal ako novinár. Všetky svoje vrcholné diela napísal za dvanásť rokov. Priniesli mu slávu a peniaze, nie však osobné šťastie, pretože jeho život ukončila zákerná choroba syfilis, ktorá poznačila aj jeho duševné zdravie.

Rumunsko kontra Slovensko

Francúzski producenti si vyberali medzi Rumunskom a Slovenskom, no nakoniec sa rozhodli pre našu krajinu. Určujúca bola aj cena a podmienky. Člen výrobného štábu potvrdil, že Francúzom ponúkli viaceré miesta, no nakoniec sa rozhodli nakrútiť nosné scény v Bratislave. Okrem nej však nakrúcali aj na Červenom Kameni a v Tomášikove. Vo Francúzsku sa dokrúcajú scény nočného Paríža, pretože tie slovenskí a českí filmári imitovať nedokážu.

Vo filme hrá okolo 30 hercov a niekoľko slovenských komparzistov.

Aká je spolupráca? "Sú nároční, čo sa týka sprievodných zložiek a dekorácie. Avšak v podstate sa ich náročnosť vypláca v tom, že vznikajú veľmi pekné obrázky. Na rozdiel od Američanov, ktorí majú všetko nalinkované, títo Francúzi riešia niektoré scény občas radikálne a tvorivo, ale v prospech diela." Hviezdne maniere sa objavili aj tu. Základnou požiadavkou hercov i členov štábu je koka-kola a k obedu fľaša červeného vína.

Kňažko a hviezdy

Po štrnástich rokoch sa pred televíznou kamerou objaví aj niekdajší minister kultúry Milan Kňažko. Ako jediný slovenský herec uplatní vo filme svoje výborné znalosti francúzštiny.

Zahrá si mediálneho magnáta, majiteľa novín. Ako sám dodal, úloha mu sadla, pretože sám pracuje teraz v médiách. Film by mali vidieť francúzski televízni diváci v najbližšom čase. Či a kedy sa dostane aj na slovenské obrazovky je zatiaľ otázne.

DAGMAR BOHUŠOVÁ

obsah | kultura - kultúra