Zasloužená pocta Ivanu Moravcovi

Koncem listopadu se uskutečnil v prestižním hudebním "svatostánku" Carnegie Hall v New Yorku koncert Ivana Moravce, beze sporu nejvěhlasnějšího českého klavíristy dneška. 71-letý Moravec se za svůj bohatý umělecký život do této světoznámé koncertní síně vrátil již poněkolikáté a pokaždé ho zde čekalo vyprodané hlediště. Jeho poslední vystoupení bylo retrospektivním reictálem, kterým jako by chtěl demonstrovat světu, že skutečný virtuos ze svého umění věkem nestrácí... Nádherná produkce však již dnes nemusela nikoho přesvědčovat. Moravcovo celosvětové publikum dobře ví, že on tím skutečným virtuosem rozhodně je. Dokazuje to i článek otištěný následně po koncertu v deníku New York Times. Začíná slovy: "Ivan Moravec je jemný a mocný interpret s obrovskou invencí."

Největšího ocenění se Ivanu Moravcovi dostalo v létě tohoto roku, kdy vydal výběr ze své produkce z posledních více než třiceti let. Tento počin se odehrál v návaznosti na jeho "vzestup" mezi elitních sedm desítek světových pianistů, když byl jako jediný Čech zařazen do nejprestižnější edice vydavatelství Philips s názvem Velcí klavíristé 20. století. Že zařazení našeho hudebníka je skutečně významné dokazuje i skutečnost, že se původní počet 200 nominovaných kalvíristů zredukoval na "pouhých" 72. Ivan Moravec však byl jedním z těch, kteří měli své místo v edici jisté.

Celý projekt Velcí klavíristé 20. století se zrodil v hlavě repertoárového ředitele společnosti Philips Toma Deacona a na jeho realizaci se podílela mnohá další vydavatelství včetně našeho Supraphonu a Českého rozhlasu. V podstatě se jedná o první velký projekt tohoto typu, na němž spolupracovalo tolik konkurečních firem. Každý z uvedených tytulů je složen ze 2 CD. V celé edice vyšlo 100 tytulů, z čehož vyplývá, že některým interpretům je věnováno více prostoru. Všechny použité kompelace jsou originální, nikdy dříve nebyly v této podobě zveřejněné. Sponzoringu se ujala firma Steinway et sons. Nahrávky postupně vycházely od konce června do konce září a dohromady představují 250 hodin vynikající hudby. Kromě našeho hudebníka se zde prezentují například Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Emil Gilels, Vladimir Horowitz, Arturo Benedetti Michelangeli, Murray Perahia, Sergej Rachmaninov, Svjatoslav Richter, Artur Rubinstein nebo Krystian Zimerman. Je nasnadě, že někteří z interpretů jsou dnes již posmrti, ale jejich dílo je a bude stále živé. Mimo jiné právě díky projektům jako je tento. Sám Ivan Moravec se nechal slyšet, že být součástí takové skupiny úžasných umlěců, je pro něj velká čest.

Cesta mistra Moravce na světová pódia začala strmě stoupat počátkem 60.let, kdy se jeho nahrávka se Chopinovými skladbami dostala do USA a na jejím základě byl pozván k hostování a nahrávání. Začal zde vydávat Chopinovy komplety balad, barcarol a dalších skladeb. Ohlas byl tak obrovský, že s Moravcovým jménem všichni automaticky spojovali jméno Fryderika Chopina. A jak to všechno doopravdy začalo? Asi ve 14 letech nahrál Moravec svou vůbec první soukromou desku ve studiu Lucerna v Praze. A na ní - co jiného - Chopinovu skladbu Berceuse. Pak už následovala cesta vzhůru a vlastně první desky určené veřejnosti vydal Moravcovi právě Philips, a sice v Japonsku. Jak mistr poznamenává, prodávají se tam dodnes - samozřejmě již pouze jako CD.

Když se tedy uvažovalo, z koho by měl Moravec na svém albu čerpat, nemohl Toma Deacona napadnout nikdo jiný než právě Chopin. Moravec si nakonec prosadil vícetématické pojetí, a tak na jeho dvoucédéčku nakonec kromě Chopina zazní skladby od Debussyho, Francka a Ravella. Díla byla vybrána z nahrávek pořízených v letech 1962 - 1990. Poslechnout si Moravcův vytříbený smysl pro tón a interpretaci royhodně stojí za to, jeho zpěvnosti se hned tak někdo nevyrovná. Pocta v podobě zařazení umělce do takové edice je naprosto zasloužená.

Nám nezbývá než tuto poctu s povděkem přijmout, neboť nebýt takových nahrávek, jen těžko bychom se s Moravcovou virtuozitou jinde setkávali. Tak jako v minulosti se totiž i dnes mistr Moravec pohybuje zejména po zahraničních turné. V nejbližší době ho čekají vystoupení v USA, Japonsku, Itálii či Dánsku. Doufejme, že se v blízké době dnes již zralý muž Ivan Moravec nachvíli usadí i v českých koncertních sálech.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra