Richard Müller měl srdeční zástavu

Slovenský zpěvák Richard Müller měl minulý týden vážné zdravotní problémy, když mu po přistání na pařížském letišti při návratu ze Spojených států téměř na šest minut přestalo bít srdce. Hudebníkovi, kterého trápí nadváha, následně pomohli lékaři.

"Všichni cestující už vystoupili z letadla, když jsem začal vystupovat i já. Vzal jsem tašky a v tunelu směrem z letadla do haly jsem si uvědomil, že vidím jen rozzářený neon," řekl 45letý Müller. Srdce se zpěvákovi pak zastavilo v letištní hale, odkud ho odvezli do centra zdravotní péče.

Zpěvák však po návratu na Slovensko lékaře nevyhledal. Müller svoji slabost odůvodnil vyčerpáním. "Byl jsem velmi vyčerpaný, během týdne jsem musel stihnout spoustu věcí, takže jsem nakonec poslední noc nezamhouřil oko a říkal jsem si, že snad usnu v letadle," dodal na vysvětlenou.

Zpěvák za poslední rok přibral asi 40 kilogramů. Přiznává i problémy s klouby a páteří. Za zástavou srdce může stát onemocnění srdečních chlopní nebo extrémní fyzická námaha u lidí se špatnou kondicí. Častými příčinami jsou též alergické reakce, krvácení či předávkování se léky nebo drogami.

V případě, že do pěti minut po zastavení činnosti srdce není nemocnému poskytnuta první pomoc - umělé dýchání a masáž srdce, mozek nenávratně odumírá. Srdeční zástava může být i delší než pět minut a pacient může přežít bez trvalých následků, musí však dostat adekvátní pomoc.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra