Multiplace bude oslavou digitálnej kultúry

Od utorka do soboty bude päť slovenských miest žiť festivalom Multiplace, ktorého cieľom je predstaviť verejnosti aktuálne dianie v oblasti umenia a nových médií. Umelecké formy, ktorých vznik inšpiroval a umožnil nástup špičkových digitálnych technológií, priťahujú vo svete tisícky návštevníkov na festivaloch ako je rakúska Ars Electronica, americký Siggraph či nemecké Transmediale.

Atraktívnou obdobou podobných prehliadok na Slovensku je práve druhý ročník prehliadky Multiplace, za ktorej prípravou stoja viaceré kultúrne organizácie, mapujúce priesečníky umenia, technológií a spoločnosti. Podujatie sa od minulého roku rozrástlo na šestnásť akcií predstavujúcich najzaujímavejšie dianie v súčasnej elektronickej hudbe a multimédiách, nebudú chýbať ani projekcie digitálnych filmov a prezentácie vizionárskych umeleckých projektov. Otvorenie festivalu bude dnes o 19. hodine v bratislavskej galérii Priestor, kde sa predstaví rakúsky projekt Vinyl Video. Obraz, zakódovaný do platne podobnej klasickej gramofónovej, umožňuje umelcom naživo mixovať vizuály podobne ako dídžeji miešajú hudobné nahrávky. Len o hodinu neskôr sa začne v trenčianskom klube Area 51 multimediálne predstavenie americkej skupiny The Tape-Beatles, ktorá recyklovaním nájdených filmových a hudobných útržkov vytvára zaujímavé koláže.

Po vernisáži výstavy českého videoartu v trnavskej Synagóge a projekcii digitálnych filmov v Českom centre v Bratislave sľubuje exkluzívny zážitok v rámci festivalu Multiplace zajtrajší koncert Digitópia II vs. Wilsonic, ktorý sa uskutoční o 21. hodine v bratislavskom klube Terminal. Popri viedensko-baskickom laptopovom duu Christof Kurzmann & Mattin a domácom projekte Double Fair známeho elektronického hudobníka Jozefa Vlka na Slovensku po prvýkrát vystúpi Jan Jelinek, ktorý patrí už niekoľko rokov k najvyhľadávanejším tvorcom elektronickej hudobnej scény.

Multiplace pokračuje vo štvrtok filmovými projekciami a otvorením výstavy digitálnych tlačí Marka Kvetána v galérii Priestor. Hlavným lákadlom piatkového programu bude prezentácia poprednej postavy internetového umenia, Slovinca Vuka Ćosića v klube Buryzone. Záverečný program ponúka v sobotu viacero možností: koktailové roboty, filmy a multimediálnu párty v klube Spojka, divadelné vystúpenie medzinárodného tria Martin Blažíček, Eva Klimáčková a Ayel Ramos v žilinskom ateliéri 7,4 x 4,4, vernisáž výstavy fotografií Petra Javoríka v Nitre alebo koncert slovenskej elektronickej skupiny Mindmap v trenčianskom klube Area 51.

MARTIN VYSOKÝ

obsah | kultura - kultúra