Zemřela výjimečná zpěvačka Zuzana Navarová

Česká hudební scéna dnes přišla o jednu z nejvýznamnějších osobností. Ve věku pouhých pětačtyřiceti let ráno zemřela po těžké nemoci zpěvačka, skladatelka a textařka Zuzana Navarová. Smutnou zprávu zveřejnil Jiří Novotný z Nadace Život umělce, v jejímž čele Navarová od začátku 90. let stála.

"Skonala po dlouhém a statečném boji," řekla její manažerka Zuzana Hanousková. O její nemoci se v hudebním světě nevědělo, Navarová ještě v listopadu vystupovala v klubech.

Zuzana Navarová začala zpívat v roce 1980 se skupinou Nerez, s níž si získala respekt u publika i řadu cen od odborné kritiky. Okouzlení latinskoamerickými rytmy ji tehdy přivedlo ke studiu španělštiny a dlouhodobému pobytu na Kubě.

Po rozchodu s Nerezem vydávala Navarová sólová alba. V té době také zcela změnila životní režim. Z barů se přeorientovala na čajovny. "Až do té doby jsem sice byla věřící, ale jaksi skrytě věřící; říkala jsem si, ještě tadyhleten kšeft, a pak se nějak začnu věnovat své duši. Teď jsem o ni začala dbát intenzivně," řekla Navarová letos v září v rozhovoru pro magazín Mladé fronty Dnes.

Plíhal: Není to žádný popový mončičák

V posledních letech hrála s kapelou Koa, složenou z mladších hudebníků.

S ní vydala dvě alba. V době, kdy si mohli posluchači koupit v roce 2001 album Barvy všecky, ji Akademie populární hudby udělila cenu Anděl v kategorii folk. Ještě minulý měsíc převzala od vydavatelství Indies Records zlatou desku za její prodej. Úplně poslední desku nazvanou Jako Šántidéví zpěvačka vydala loni.

Nedávno si ji jako hosta pozval Karel Plíhal na nahrávání své nové desky s texty Josefa Kainara. "Zuzana Navarová je paní zpěvačka, která ví, o čem zpívá. Není to žádný popový mončičák," řekl Plíhal v listopadu v rozhovoru pro časopis Mladý svět. Navarová nazpívala i písně, známé ze staršího podání Evy Olmerové. "Zuzana vedle ní se svým civilním projevem hravě obstojí," konstatoval Plíhal.

"Byla největší ženskou osobností v tomto žánru, nebo rozhodně jednou z největších. Je to strašná ztráta. Jako folkařku a písničkářku bych ji stavěl jednoznačně na úroveň Jarkovi Nohavicovi," řekl šéfredaktor časopisu Folk & Country Michal Jupp Konečný. Jeho časopis Navarovou loni odměnil výroční cenou Zlatý klíč. "Myslím si, že to je především za naši kolektivní práci s klukama z kapely Koa. Myslím si, že se máme rádi, a hezky se nám spolu hraje," řekla tehdy Navarová.

Od začátku 90. let Navarová až donedávna stála také v čele Nadace Život umělce, která pomáhá začínajícím umělcům i seniorům v obtížné životní situaci.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra