Zemřel mistr české sci-fi Josef Nesvadba

V úterý časně ráno zemřel ve věku 78 let spisovatel Josef Nesvadba, otec spisovatelky Báry Nesvadbové. ČTK to sdělila produkční Pavlína Fechterová s odvoláním na rodinu spisovatele. Nesvadba byl mistrem české sci-fi literatury. Je podepsán pod takovými díly jako například Upír z Feratu či Blbec z Xeenemünde, která byla zfilmována.

Mezi další nezapomenutelná díla patří filmy Zítra vstanu a opařím se čajem, Pane, vy jste vdova, Zabil jsem Einsteina, pánové či televizní seriál Bambinot, které vznikly na jeho náměty nebo s jeho přispěním.

"Jeho první povídková sbírka Tarzanova smrt (1958) zaznamenala ohromující ohlas," píše pagi na serveru Neviditelný pes. Následující sbírka Einsteinův mozek (1958) obsahovala povídky Einsteinův mozek, Blbec z Xeenemünde a Poslední cesta kapitána Nema.

Nejlepší díla z přelomu padesátých a šedesátých let svou originalitou překvapila celý svět. Nesvadbovo jméno bylo právem spojováno s novátorstvím Karla Čapka. V podmínkách rozděleného světa se právě jemu v polovině 60. let dostalo pozvání do USA a Hollywoodu, kde si jeho invence mimořádně vážili, přestože nakonec film podle připravované předlohy nevznikl.

Po delší odmlce se nestor sci-fi literatury Nesvadba vrátil v roce 2002 vydanou knihou Peklo Beneš. Pohrával si v ní s myšlenkou co by bylo, kdyby prezident Beneš zvládl Mnichov.

Spisovatel a psychiatr

Při tvorbě využíval Nesvadba poznatků ze své profese. Rodák z Prahy vystudoval po 2. světové válce Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a od roku 1956 až do odchodu do důchodu v roce 1992 pracoval jako psychoterapeut na psychiatrickém oddělení Fakultní polikliniky v Praze.

Rozvíjel u nás skupinovou psychoterapii. Navštívil řadu zemí západní Evropy, Čínu i Vietnam, díky erudici a kontaktům ve vědeckém světě měl přehled o nejnovějším vývoji v oborech, které ho zajímaly.

V komunitě světové sci-fi měl řadu osobních přátel, jako byl například John Brunner, Harry Harrison nebo Fred Pohl. Byl dlouholetým předsedou české sekce organizace World SF a dvojnásobným nositelem ceny této organizace. Sci-fi tvorba pro něj znamenala nejen žánr a styl, ale stala se mu prostředkem k vyslovení názorů na život i na budoucnost celé planety. Nebyl mentorem, ani nehleděl na svět černě.

V osobnosti Josefa Nesvadby odchází mimořádně invenční autor ceněný doma i za hranicemi, jehož dílo se stalo součástí světového kulturního dědictví.

(cg), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra