NEXT predstaví aktuálne trendy

Štvrtý ročník medzinárodného multimediálneho festivalu NEXT 2003 sa uskutoční cez víkend 28.-30. 11. 2003 v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí 12 v Bratislave. V sobotu vystúpi headlinerka festivalu, renomovaná nórska skladateľka a speváčka Maja Ratkje, členka feministického ženského kvarteta Spunk. Ďalšími významnými hosťami sú švajčiarsky hudobník Dave Phillips, rakúske gitarové duo Ground/Lift a poľskí hudobníci, zoskupení okolo vydavateľstva Mik.musik.

Okrem hudby festival v slovenskej premiére uvedie dva filmové dokumenty - Step Across the Border, záznam zo svetového turné gitaristu Freda Fritha, a Bookshelf on Top of the Sky, portrét experimentálneho amerického skladateľa a hudobníka Johna Zorna.

Ako povedal organizátor festivalu Slávo Krekovič, tri dni predstavia aktuálnu tvorbu originálnych umelcov, ktorí hrajú živú a inšpiratívnu hudbu bez akýchkoľvek žánrových obmedzení. "V programe sú zastúpené najzaujímavejšie trendy, prekračujúce ustálené štýlové hranice ako voľne improvizovaná hudba, súčasný postjazz, avantrock, interaktívna elektronika či multimediálne predstavenia s naživo vytváranou obrazovou zložkou. Najdôležitejším predpokladom u hudobníkov aj divákov je ich otvorenosť a snaha vstrebávať nové podnety," dodáva Slávo Krekovič.

Festival NEXT 2003 chce postaviť príťažlivú alternatívu voči komerčným koncertom elektronickej hudby, strednoprúdovým džezovým a rockovým festivalom a zároveň podujatiam súčasnej vážnej hudby.

(peb), PRAVDA

obsah | kultura - kultúra