V Paříži začal Salon nezávislých i s českou a slovenskou účastí

Pod názvem Pocta Utrillovi byl dnes v Paříži zahájen už 116. ročník Salonu nezávislých. Společnost nezávislých umělců, která ho pořádá, na něj letos pozvala i mladé umělce z nových zemí Evropské unie. Českou republiku reprezentuje sochařka Zuzana Čížková, Slovensko malíř Peter Nagy.

Na salonu, kterého se kdysi účastnili i pozdější velmi slavní umělci jako Paul Cézanne nebo Paul Gauguin, nyní převládá komerce, ze které však sekce Mladí evropští umělci vybočuje. Jde o díla, která byla do Paříže zaslána na základě výběru místních uměleckých svazů.

Zuzana Čížková, pro niž je to první účast na nějaké výstavě ve Francii, obeslala salon bronzovou soškou ženy. Peter Nagy, který už delší dobu žije ve Francii, se představuje moderním pohledem na město.

Výtvarníci z nových zemí EU na rozdíl od ostatních účastníků vystavují na salonu svá díla bezplatně. Každý však mohl zaslat jen jedno. Na salonu se neudělují žádné ceny.

Zvláštní prostor je na salonu věnován Maurici Utrillovi, od jehož smrti uplyne v listopadu padesát let. Návštěvníci mohou zhlédnout několik jeho typických pohledů na Montmartre a další pařížská zákoutí.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra