Nielen telo uvidia nielen vo svete

Projekt Slovakia Goes Ahead reprezentoval Slovensko a jeho kultúru v Londýne a Dubline. Jeho súčasťou bolo aj predstavenie súčasného tanca choreografky Marty Polákovej s názvom Nielen telo.

Je to prvé predstavenie mladého tanečného telesa DAJV, slovenskému publiku sa prvýkrát predstavilo v máji na festivale Bratislava v pohybe. "Príprava takéhoto predstavenia trvá minimálne pol roka. Snažila som sa, aby bolo komunikatívne. Nedá sa povedať, o čom to je, lebo tanec sa nevyjadruje slovami. Ja som tam vložila svoje myšlienky o tele a jeho možnostiach. Snažila som sa ho pripraviť pozitívne naladené s odľahčeným až humorným tónom," hovorí Marta Poláková.

Nielen telo je tanec hŕstky tanečníkov v strohých kostýmoch, s minimálnym počtom rekvizít a v sprievode šokujúcej hudby. Súčasťou predstavenia je videoprojekcia na plátne a paplónoch. "Paplón je symbol niečoho veľmi blízkeho telu. Trávime s ním veľa času aj v intímnych chvíľkach," vysvetľuje choreografka.

Okrem Írska a Veľkej Británie Nielen telo videli diváci v Banskej Bystrici a ako jediné predstavenie súčasného tanca na Slovensku je aj v repertoári bratislavského Divadla Aréna. "Najbližšie sa chystáme opäť do zahraničia. Určite budeme na festivale Tanec Praha, Lyon a Litva ešte nie sú isté," vyratúva Poláková. "Vývojovo je zahraničie pred nami, pretože tam sa súčasný tanec začal rozvíjať už pred dvadsiatimi rokmi. U nás je iba akousi popoluškou, lebo o sebe nedáva vedieť razantným spôsobom. Ľudia o ňom málo vedia a zoznámiť sa s ním sú ochotní prevažne mladí," dodáva choreografka. Viac sa teda o súčasnom tanci môžete dozvedieť v divadle Aréna.

ZUZANA KOMÁROVÁ

obsah | kultura - kultúra