Boj temných a svetlých síl sa presúva z Moskvy do Prahy

Ruský fantasy film Nočná hliadka je úspešnejší ako Spiderman či Pán prsteňov

Ruský fantasy veľkofilm Nočná hliadka (Nočnyj dozor) láme v Rusku od premiéry 8. júla všetky rekordy. V návštevnosti tromfol Spidermana, Tróju, potterovskú sériu i Pána prsteňov - videlo ho už takmer šesť miliónov divákov a zarobil vyše 16 mil. dolárov. Toľko ešte žiadny ruský film nezarobil. Má aj neprajníkov, v niekoľkých petrohradských a moskovských kinách pri predstaveniach striekali slzný plyn. Pozitívne o filme referovali napr. New York Times, BBC, agentúra AP či portál Yahoo!.

Režisér Timur Bekmanbetov, známy z nakrúcania drahých reklám a videklipov, sa ujal trilógie Nočná hliadka, Denná hliadka a Súmračná hliadka mimoriadne populárneho spisovateľa Sergeja Lukjanenka. Vyšla v roku 1998 a ročne sa jej predalo 50 000 kusov. Dnes vydavateľstvá nestačia vydávať nové a nové náklady. S rozpočtom 5 mil. dolárov nakrútil režisér prvú časť, Nočnú hliadku. Pôvodne mal len 50 000 dolárov, ale keď do hry vstúpila ruská štátna televízia ORT, našli sa aj peniaze. Už je prakticky hotový druhý diel, Denná hliadka - v kinách bude vo februári 2005 a pripravuje sa nakrúcanie Súmračnej hliadky, tá sa objaví koncom budúceho roku. Všetky scenáre píše Lukjanenko.

Ako sa nám S. Lukjanenko (1968), pôvodnou profesiou psychiater v Moskve, zveril, venuje sa od osemnástich rokov písaniu fantastiky. ,,Z nakrúcania mojich kníh mám radosť, lebo fantastika sa v Rusku nenakrúcala dvadsať rokov. Dlhé roky sme živili svojimi divákmi Ho-llywood a ak sa nenaučíme nakrúcať kvalitné filmy, bude to tak vždy. Myslím, že Nočná hliadka je prelomom, veľkým krokom dopredu," hovorí Lukjanenko. Netají určité výhrady k filmu - zdá sa mu, že je v ňom veľa krvi, temných farieb, špiny. "V románe išlo o romanticko-optimistický príbeh, len občas o temnú a bezvýchodiskovú situáciu. Film je prakticky celý priveľmi temný," konštatuje spisovateľ. Z toho sa ako autor scenára poučil pre druhý a tretí diel. Ako však pripomenul, "kniha je v čínštine, film vo fínštine, ale ďalšie časti budú lepšie. I tak je film lepší, ako som predpokladal," smeje sa Lukjanenko.

Prvý diel trilógie sa nakrúcal celý v Rusku a odohráva sa v Moskve. Najdôležitejšie udalosti druhého dielu sa však odohrávajú v Prahe. Lukjanenko umiestnil na pražský Vyšehrad centrum európskej inkvizície.

V známej reštaurácii Černý orel sa koná nad tunajšou špecialitou, pečeným bravčovým kolenom a českým pivom stretnutie predstaviteľov temných a svetlých síl. Praha je aj centrom veštenia z mŕtvych, nekromancie. Lukjanenko netají, že česká metropola, krásna v každom veku, ho už dávno očarila.

Nad replikou Nikitu Michalkova (jeho Sibírsky barbier je so 45 mil. dolárov najdrahší ruský film, ale zarobil len 2,6 mil. dolára), že Nočná hliadka je ruská odpoveď Quentinovi Tarantinovi, sa usmieva. Ako dodáva, pre americký trh je film priveľmi premúdrený a komplikovaný, hoci jedna veľká distribučná firma uvažuje o jeho uvedení v USA. Po úspechu filmu kúpili filmári od spisovateľa právo na ekranizáciu jeho 15 kníh.

O čom je Nočná hliadka

Svet je stáročia miestom boja síl tmy a svetla. Ich predstavitelia žijú medzi nami, správajú sa ako my, vyzerajú ako my, milujú a nenávidia ako my. Dobré čarodejníčky a čarodejníci ako Svetlý mág Anton (Konstantin Chabenskij) či šéf Svetlých síl Gesser (Vladimir Meňšov) sú silami svetla, mágovia, vedmy, vlkodlaci a upíri ako mladý vampír Kosťa (Iľja Lagutenko) alebo najvyšší Temný mág Zabulon (Viktor Veržbickij) sú silami temna. Kedysi tieto sily uzatvorili dohodu, že budú bojovať podľa pravidiel. Ich dodržiavanie kontrolujú nočné hliadky (svetlí mágovia) a denné hliadky (temní mágovia), nad nimi stojí inkvizícia. Raz sú silnejší svetlí, inokedy temní, ale rovnováha medzi nimi sa udržiava a na tom sa drží aj svet.

BRANISLAV JANÍK NIKOLAJ PLACHUTA

obsah | kultura - kultúra