Vznikla nová cena pre slovenských literátov

Slovenskí spisovatelia budú môcť získať novú literárnu cenu pod názvom Anasoft litera. Cena bude každoročne udeľovaná autorovi najlepšieho prozaického diela za uplynulý rok. Víťaz bude odmenený sumou 200-tisíc korún.

Cieľom organizátorov súťaže je oživiť knižný trh, podporiť vydavateľov, kníhkupcov, knihovníkov, no najmä tvorcov literárnych diel. Anasoft litera je finančne najlepšie ohodnotenou cenou za publikované dielo na Slovensku.Vyhodnotenie bude prebiehať v dvoch kolách. V prvom vyberie komisia 10 najlepších kníh. V druhom kole z nich bude vybraná jedna, ktorá získa cenu Anasoft litera.

Vyhlásenie výsledkov prvého kola sa uskutoční 8. júna, absolútny víťaz bude vyhlásený 9. novembra. Víťaz úvodného ročníka ceny Anasoft litera bude vybraný z približne šesťdesiatich titulov pôvodnej slovenskej prózy. Súčasťou nominovaných kníh nie sú antológie viacerých autorov, literatúra pre deti, poézia v próze, reedície, druhé a ďalšie vydania a podobne.

Porotu tvorí päť členov: prekladateľka a riaditeľka zahraničného oddelenia Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, literárny kritik Vladimír Barborík, literárny vedec Peter Darovec, literárny kritik Jozef Bžoch a divadelný režisér Jan Antonín Pitínský, ktorý prekladá slovenskú literatúru do českého jazyka.

SITA

obsah | kultura - kultúra