Umělci roku se stali Suchý, Novák a Šimotová

Spoluzakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, pěvec Richard Novák a výtvarnice Adriena Šimotová. To jsou jména tří letošních nositelů cen ministerstva kultury.

Jména držitelů cen, které se udělují za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění či architektury, zazněla na ceremoniálu v Praze.

Pro Suchého to byl dvojnásob úspěšný večer: Semafor totiž zároveň v novém sídle v Praze-Dejvicích uvedl premiéru inscenace Jako když tiskne, v níž Suchý líčí střet faráře s bulvárním tiskem.

Principála Semaforu ihned po skončení představení čekal bleskový přejezd Prahou, aby cenu mohl převzít osobně. Odborná divadelní porota dala tvůrci slavných her a písní přednost před dalšími dvěma navrženými, režiséry Josefem Kroftou a Ladislavem Smočkem.

Také v oblasti hudby se dva nominovaní, sopranistka Gabriela Beňačková a skladatel Alois Piňos, museli sklonit před vítězným pěvcem Richardem Novákem. Nositel Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v opeře proslul mimo jiné úlohou Vodníka z Dvořákovy Rusalky. Brněnská kariéra vyznavače Janáčkova díla trvala více než půl století. Za přínos v oblasti výtvarného umění měli šanci letošní jubilanti Dalibor Chatrný a Stanislav Kolíbal, vítězství však připadlo ženě - Adrieně Šimotové, jejíž dílo kromě výstav představila také monografie, kniha rozhovorů či dokument Moje 20. století.

Záznam třetího ročníku ministerských cen, k nimž se pojí odměna sto tisíc korun, odvysílá ČT2 o svátku 28. října.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra