Snímka slovenského režiséra je nominovaná na cenu Emmy

Česko-slovenský koprodukčný film Sila ľudskosti - Nicholas Winton získal nomináciu na prestížnu televíznu cenu Emmy Award za stanicu HBO/Cinemax, ktorá snímku vlani s veľkým úspechom odvysielala v upravenej americkej verzii.

Film slovenského režiséra Mateja Mináča rozpráva príbeh muža, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil 669 českých detí. Mináč sa podľa vlastných slov už veľmi teší na udeľovanie dokumentárnych cien Emmy Awards, ktoré sa uskutoční 25. septembra v New Yorku, informoval dnes TASR hovorca Českej televízie Martin Krafl.

"Beriem to predovšetkým ako poďakovanie pánu Wintonovi za jeho čin, o ktorom roky skromne mlčal. Bude to veľmi ťažké, pretože konkurencia je obrovská. Fakt, že ide skutočne o prestížnu vec, som si uvedomil, keď mi blahoželal k nominácii viceprezident HBO."

Výnimočná snímka slovenskej autorskej dvojice Matej Mináč a Patrik Pašš bola na 30. odovzdávaní cien Emmy Awards v New Yorku 2002 ocenená v kategórii dokumentárnych filmov ako najlepší neamerický dokument. Bola to vôbec prvá cena Emmy v hlavnej kategórii pre Slovenskú alebo Českú republiku.

Dnes má Winton 97 rokov, britská kráľovná Alžbeta II. ho povýšila do šľachtického stavu a Biely dom pre neho pripravuje prezidentskú medailu. Najviac však autorov snímky teší, že vďaka filmu sa dovtedy neznámy Nicholas Winton, ktorý pred nástupom nacistov v roku 1939 dokázal z Prahy odviezť k náhradným britským rodinám 669 ohrozených českých detí, stal vo svete pojmom, akými sú Oskar Schindler či Raoul Wallenberg.

Mináč už sčasti podľa Wintonovho osudu nakrútil aj hraný film Všetci moji blízki a v súčasnosti pripravuje celovečerný film Anglická rapsódia podľa scenára Jiřího Hubača o túžbe jedného z Wintonových detí po kariére klaviristu.

TASR

obsah | kultura - kultúra