Gorily ze show Odhalení dostaly prestižní cenu

"Trochu jiná reality show" Odhalení dobývá svět. Příběhy goril z pražské ZOO získaly hlavní cenu v prestižní soutěži Wildscreen.

Multimediální projekt Českého rozhlasu uspěl v kategorii ARKive Interactive Awards v konkurenci 412 filmů z 45 zemí a porazil projekty věhlasných společností jako BBC, National Geographic či Discovery. "Je to pro nás samozřejmě velké povzbuzení při přípravě dalších projektů," řekl vedoucí projektu Miroslav Bobek z ČRo.

Soutěž Wildscreen je považována za obdobu Oscarů pro přírodovědné filmy a projekty. Koná se jednou za dva roky v Bristolu.

Reality show Odhalení, v níž diváci sledovali život opic z pražské zoo, poslala do soutěže dvoudiskové DVD, které lze koupit v běžné obchodní síti.

"Každý kupující zároveň přispěje na ochranu goril v Africe," podotkl tiskový mluvčí ČRo Ladislav Pavlík. Česká parodie na módní vlnu reality show si po svém uvedení získala publicitu po celém světě. "Vnímali jsme ji především jako ocenění nápadu," řekl Bobek, pro něhož je zisk ceny Wildscreen oceněním profesionální práce. "A přitom vše vznikalo jen u nás v rozhlase," dodal.

Show Odhalení skončila 15. ledna 2006 vyhlášením vítěze, kterým se stal samec Richard. Český rozhlas od té doby připravuje týdenní sestřihy z dění v pavilonu goril v pražské zoo.

(efl), iDNES.cz

obsah | kultura - kultúra