Štěpánek odvolal šéfa Národního divadla

Nový ministr kultury Martin Štěpánek pokračuje po nástupu do funkce v personálních změnách. Z pozice ředitele Národního divadla v Praze odvolal Daniela Dvořáka. Ministr vycházel údajně z výsledků kontrolního šetření, které proběhlo v dubnu.

"Ministr kultury nemohl ponechat bez řešení závažná pochybení, k nimž v této příspěvkové organizaci docházelo," dodala mluvčí. "Odmítám takový způsob jednání. Ani Vítězslav Jandák, stejně jako jeho nástupce, nebyli ani jednou z titulu své funkce v Národním divadle. Martin Štěpánek se se mnou nesetkal, žádná jednání jsme spolu nevedli," komentoval na dotaz Daniel Dvořák své odvolání.

Na ministerstvu, kam byl pozván dnes v podvečer, mu první náměstek František Formánek za přítomnosti šéfa personálního odboru Petra Millera oznámili zprávu o jeho odvolání a předložili mu ministrův dopis. V něm mu Štěpánek oznamuje, že dokončuje to, co započal jeho předchůdce Vítězslav Jandák.

Uznává jeho důvody a s okamžitou platností ho odvolává. "Dopis jsem nepřevzal," řekl Dvořák. Domnívá se, že odvolání ředitele české první scény "na hodinu" by mělo mít mnohem závažnější důvod; buď v rovině hospodářské kriminality, či spáchání nějakého jiného trestného činu a podobně. Už proto, že veškeré ukazatele Národního divadla jsou podle něj v pořádku - hospodářské i provozní.

"Ekonomická situace je lepší, než byla za mých předchůdců. Během posledních čtyř let, co jsem ve funkci, vykazovalo Národní divadlo vždy zlepšený hospodářský výsledek oproti plánu stanovenému ministerstvem jako naším zřizovatelem," uvedl Dvořák. Podle něj jeho odvolání ohrožuje veškeré připravované projekty české první scény. Funkční období mu mělo končit v roce 2010.

Podle informací, které Dvořák dnes na ministerstvu kultury dostal, už ve středu nastoupí do Národního divadla člověk s pověřením tuto instituci řídit. "Já jsem kdysi přebíral Národní divadlo po svém předchůdci Jiřím Srstkovi téměř deset měsíců," dodal Dvořák.

Podle mluvčí české první scény Heleny Krausové uspořádá Daniel Dvořák ke svému odvolání ve středu mimořádnou tiskovou konferenci. Štěpánek v době své hospitalizace odvolal už několik svých podřízených, které do úřadu povolal jeho předchůdce Vítězslav Jandák. Podle informací z ministerstva kultury jde o Aleše Grofa, který vedl odbor strukturálních fondů, a Zdeňka Nováka, který na jaře nahradil dlouholetého ředitele jednoho z důležitých ministerských odborů Pavla Jiráska.

V případě Nováka jde pouze o shodu jmen s bývalým prvním náměstkem ministra a "jednodenním" ředitelem Národního památkového ústavu.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | kultura - kultúra