Paříž zhodnotí stav historické Prahy

Hrozí Praze vyškrtnutí ze seznamu světových skvostů kulturních památek UNESCO? Pařížská centrála UNESCO vystaví české metropoli v příštím roce vysvědčení hodnotící stav Pražské památkové rezervace. Výroční zprávu o stavu Pražské památkové rezervace za uplynulých pět let nyní podle magistrátního odboru památkové péče připravuje Národní památkový ústav ve spolupráci s městem. Magistrát často čelí kritice konzervativní veřejnosti, že dostatečně nechrání historické centrum před moderními vlivy.

Historii nelze konzervovat

"Jde o obydlené a žijící území, takže jeho správa není stejná jako v případě historického objektu, ve kterém se fakticky nežije. Z této skutečnosti musíme vycházet a není možné toto území zakonzervovat," reaguje na tyto kritiky Karel Štochl z magistrátního odboru památkové péče.

Pražská památková rezervace se na seznam UNESCO dostala v roce 1992 a co do velikosti drží s rozlohou 863 hektarů světový primát. Být zařazen na seznam památek UNESCO je čistě prestižní záležitost, finanční výhody z toho neplynou žádné.

"Naší povinností je naopak památku monitorovat a starat se o ni. Právo, aby bylo historické jádro Prahy zapsáno mezi světové skvosty, musíme vlastně neustále obhajovat," říká náměstek primátora Jan Bürgermeister, do jehož resortu odbor památkové péče spadá.

Cenné závěry

Zpráva bude mapovat změny území zapsaného v seznamu UNESCO za posledních pět let a dokládá, v jakém stavu uvedený soubor památek je. Zároveň má potvrdit, že důvody, které vedly k zápisu do seznamu, dále trvají.

"Je proto důležité shromáždit maximum údajů o stavebním dění v Pražské památkové rezervaci, aby autoři zprávy vycházeli z věcně přesných podkladů a analýz. Nechceme ani nemůžeme nic zkreslovat. Závěry budou nesmírně cenné i pro další propracování metodiky památkové ochrany nesmírně cenného a rozsáhlého území centra města," podotkl Bürgermeister. Podle svých slov nemá obavy, že by památková rezervace před přísným zrakem zahraničních odborníků na památkovou péči neobstála.

Devadesátá léta byla podle Štochla pro památkáře velmi náročná, protože nastal stavební boom a majitelé řady historických objektů chtěli radikálně měnit jejich tvář.

"Stavební změny, ke kterým tehdy došlo, ale nejsou podle nás nevratné. Při řešení problémů se správou Pražské památkové rezervace nutně dochází k řadě kompromisů, když chceme, aby se centrum Prahy vyvíjelo a nezačalo stagnovat," podotkl Štochl.

Praha investuje miliony

Město v uplynulých pěti letech investovalo do údržby Pražské památkové rezervace přes půl miliardy korun. Podařilo se opravit rozsáhlé objekty, milionové investice směřovaly i do drobných oprav záklopových nebo malovaných stropů a fresek v interiérech. Desetitisíce korun stály renovace vstupních dveří a výloh v parterech.

"Památky bez turistického ruchu nemohou v dnešní době existovat, protože by nebyly peníze na jejich údržbu. Proto není možné život v památkové zóně omezit. Turisté sem přijíždějí právě kvůli tomu, jak je Praha krásná, a dobře vědí, že je zařazená na seznam UNESCO," uvedl ředitel odboru památkové péče Jan Kněžínek.

Padne rozhodnutí komisařů

Návrh výroční zprávy vypracuje Národní památkový ústav ve spolupráci s magistrátním odborem památkové péče do dubna příštího roku. Připomínkovat jej bude také ministerstvo pro místní rozvoj, Česká komora architektů, pražské městské části a dotčené odbory magistrátu. V polovině května obdrží zprávu komisaři UNESCO v Paříži, kteří porovnají její informace se svými poznatky z místa.

(dav), MF DNES

obsah | kultura - kultúra