Patróni slovenského hudobného neba

Koncom minulého roka skončila na Slovensku pobočka jedného z major labels, piatich najsilnejších hudobných vydavateľstiev na svete - Warner Music. Ostatné filiálky, aj nezávislé a malé značky popri sprostredkovávaní zahraničných titulov stále budujú vlastnú tvár vydávaním domácej tvorby.

Lákavé mená major labels

Vydavateľstvo Universal Music s možno najdlhším zoznamom domácich interpretov prichádza už vo februári s lákavým titulom: Ivan Tásler, líder IMT Smile, vydáva podľa zástupcu vydavateľstva Jozefa Stopku svoj prvý sólový album, na ktorom spolupracoval okrem iných aj s basgitaristom Oskarom Rószom. Na scénu sa vracia spevák Peter Nagy s kapelou Indigo a novou platňou. Marec znamená pre Universal ďalšiu sólovku. S menom Janko Kuric sa síce spája kapela Vidiek, jej líder však po úspechu duetu s rómskou speváčkou Věrou Bílou vydáva sólový album cigánskych piesní.

V apríli konečne vyjde tretia, očakávaná platňa Jany Kirschnerovej. V tom istom čase na trh príde album Sonie, od ktorej výrazného prejavu si mnoho sľubujú všetci, ktorí sa sťažujú na nedostatok speváčok. Vo februári vydáva Sony Music/Bonton album Dary Rolins, ktorý naspievala v slovenčine a angličtine. Pavol Hammel sa predstaví veľmi netradične v máji: "Niečo ako Tom Jones, s mnohými producentmi, napríklad elektronickou formáciou This Is Kevin," hovorí Katarína Žaková zo Sony.

Vydavateľstvo BMG očakáva na prelome apríla a mája zúročenie najdrahšej zmluvy s kapelou, aká sa kedy na Slovensku uzavrela. Na budúci mesiac sa totiž podľa zástupkyne BMG Lenky Slanej do štúdia chystá skupina Elán, kde nahrá svoj nový album. Do leta na značke vyjde ešte jeden domáci titul, ktorý patrí k tým predávanejším: nová platňa dvojice Miro Noga - Štefan Skrúcaný. Duo v týchto dňoch dokončuje práce v štúdiu a album by sa mal objaviť na prelome marca a apríla.

Nezávislé značky a moneymakeri

Produkčný dom Forza, ktorý sa ujal niekoľkých domácich interpretov, pripravuje podľa slov manažérky Alexandry Leónovej najbližšie okrem výberovky hitov, sólový album bývalého lídra Metalindy Paľa Drapáka. Platňa sa má objaviť v apríli alebo máji.

V tom istom čase by mala vyjsť ďalšia platňa skupiny Team. Tento rok je opäť naplánované ďalšie Iné kafe a vydavateľstvo uvažuje spolu s Milanom Lasicom o ďalšom albume piesní Františka Krištofa Veselého. Nezávislá minoritná značka Deadred Records funguje momentálne podľa slov jej majiteľov Richarda Imricha a Martina Turzíka skôr latentne, nie však letargicky. Vďaka fungovaniu na internete predali zopár cédečiek už aj v Amerike a Rakúsku.

Na február, možno neskôr, chystá Deadred kompilačné cédečko v rámci projektu, s ktorým prišli minulé leto: pražské divadlo M.U.T. rozoslalo záujemcom mailom scenár, ku ktorému títo ľudia z Čiech a zo Slovenska skladali hudbu. Z ich diel vznikne hudba k predstaveniu a vyjde aj na hudobnom nosiči.

DENISA VOLOŠČUKOVÁ, SME

obsah | kultura - kultúra