Končí značka Petrov, u níž vydává Viewegh

Nakladatelství Petrov, které vydává i veleúspěšného Michala Viewegha, na tom nikdy nebylo tak dobře. Přesto po 15 letech značka zanikne. Petrov má přestat existovat od ledna příštího roku, nicméně se svými úspěšnými autory bude majitel Petrova Martin Pluháček spolupracovat i nadále.

Pluháček, úspěšný podnikatel, mecenáš začínajících autorů i vydavatel těch zavedených, se překvapivě rozhodl k 31. prosinci ukončit činnost. Jeho motivy jsou ryze osobní, nakladatelství rozhodně nechce nikomu prodat, jde mu o zánik značky.

"Ano, Petrov skončí, ale více k tomu neřeknu," reagoval Pluháček. Vydavatel uvažuje i o změně jména, nejspíše se vrátí ke svému původnímu příjmení po otci Rainer, pod kterým publikoval svou poezii a prózu.

"Majitel Petrova Martin Pluháček tento krok vyhlásil nečekaně a pohnutky má povýtce soukromé: po patnácti letech nakladatelování se cítí poněkud unaven a chce se nadále věnovat, v naprostém klidu a soukromí, jen svému autorskému psaní," stojí v e-mailovém zdůvodnění, které redaktoři nakladatelství v těchto dnech rozeslali autorům. Vysvětlovali jim, že připravované tituly pro příští a následující rok nevyjdou. Neplatí to však bez výjimky, největší hvězdy Petrova hodlá Pluháček vydávat nadále, ovšem pod jinou značkou. Podle informací si jako soukromá osoba ponechá výdělečného Viewegha, romanopisce Jiřího Kratochvila či básníka Ivana Wernische.

"Pro mě se nic nemění, nadále budu spolupracovat s Martinem Pluháčkem a vydávat u něj své knihy, ale pod jakou hlavičkou a za jakých okolností, to ať řekne on sám," uvedl Michal Viewegh.

Zaskočena zprávou byla oceňovaná básnířka Viola Fischerová, jíž ještě před týdnem volal šéfredaktor nakladatelství Miloš Voráč s dotazem, jaké tituly chystá na příští rok.

Konec přichází paradoxně ve chvíli, kdy bylo nakladatelství přinášející až třiatřicet titulů ročně na vrcholu. Díky svému kmenovému autorovi Michalu Vieweghovi, jehož knihy vycházejí v padesátitisícových nákladech, se nepotýkalo s finančními potížemi.

Stoupala i prestiž nakladatelství, Petrov se letos pyšnil hned třemi cenami v soutěži Magnesia Litera: hlavní cenu získal román Jana Nováka Zatím dobrý, cenu za poezii sbírka Bogdana Trojaka Strýc Kaich se žení a cenu čtenářů román Michala Viewegha Vybíjená. Za další dílo vydané v Petrovu, román Prázdné ulice, obdržel letos Michal Ajvaz prestižní Seifertovu cenu a je nominován na Státní cenu za literaturu.

S Petrovem zmizí i další aktivity, které Martin Pluháček podporoval. "Určitě končí bítovské setkání básníků a olomoucký festival Poezie bez hranic," potvrdil Pluháček. Přátelské setkání na Bítově se přitom na začátku října konalo znovu po pětileté přestávce. Naproti tomu olomoucký básnický festival se letos poprvé neuskutečnil. Martin Pluháček převzal nakladatelství Petrov, které od svého vzniku na jaře 1990 patřilo Československé straně lidové, v roce 1992. Již předtím tam však pracoval jako šéfredaktor. Pod jeho vedením se z nevýrazného vydavatelství postupně stal jeden z nejvýznamnějších nakladatelských domů. Poslední titul Petrova s pořadovým číslem tři sta čtyřicet tři vyjde letos v prosinci. Kniha, jejíž autor se skrývá pod pseudonymem Misantrop, se bude jmenovat Plivanec na rozloučenou.

IVANA SVOBODOVÁ, KAREL ŠKRABAL, ALICE HORÁČKOVÁ

obsah | kultura - kultúra