Sošku Franze Kafky převzal za Pintera jeho přítel Václav Havel

Bývalý český prezident Václav Havel převzal ve středu od zástupců Společnosti Franze Kafky literární cenu pro svého přítele, britského dramatika a čerstvého nositele Nobelovy ceny Harolda Pintera. Cenu Franze Kafky Pinterovi udělila mezinárodní porota jmenovaná pražskou kafkovskou společností letos v dubnu.

Pinter není zdráv, a proto do Prahy nepřijel. Jeho děkovnou řeč v Brožíkově sále Staroměstské radnice přečetl Marek Eben, který program moderoval.

Ocenění dostávají sošku, jež je zmenšenou podobou pražského pomníku Franze Kafky, který vytvořil Jaroslav Róna. Cena je spojena s odměnou 10 000 dolarů.

Již podruhé porota Ceny Franze Kafky odměnila autora, který půl roku nato získal také cenu Švédské akademie. Loni se tato souhra týkala rakouské spisovatelky Elfriede Jelinekové.

"Mé spojení s českým divadlem je dávného data. V 60. letech se hrála v bývalém Československu má hra Narozeniny a údajně to byla mimořádná inscenace," citoval Eben Pintera.

Jeho řeč se také dotkla slavného pražského rodáka, po němž nese cena jméno. "Proces, Zámek a mnohé jeho kratší práce mě rozhodujícím způsobem ovlivnily, už když jsem je poprvé četl ve 40. letech. V roce 1992 jsem napsal scénář k filmu podle jeho Procesu. Je to nedostižný spisovatel," říká Pinter.

Vybrán z 200 navržených spisovatelů

Porota vybrala Pintera z 20 navržených spisovatelů. Společnost chce cenou vyzdvihovat významné osobnosti světové literatury, které se svým dílem zasloužily o hodnoty demokracie, tolerance a humanismu. Cena se uděluje za celé dílo, alespoň jedna autorova kniha musí být k dispozici v češtině.

Pětasedmdesátiletý Pinter je pátým nositelem ceny v pořadí, jejími předchozími laureáty jsou Američan Philip Roth, Ivan Klíma, maďarský spisovatel Péter Nádas a Jelineková.

Pinter je autorem tří desítek dramat, která znají i čeští diváci. Hra Narozeniny byla první takzvanou komedií hrozby, pracující se strachem z násilí a terorismu v moderním světě, ovlivněnou absurdním dramatem.

Počátkem letošního března dramatik oznámil, že s psaním divadelních her končí. Nyní se věnuje hlavně poezii. V roce 2003 vydal soubor protiválečných básní nazvaný Válka, kritizující zásah v Iráku. Kvůli válce ostře kritizoval britského premiéra a amerického prezidenta.

ČTK

obsah | kultura - kultúra