Píseň spojila srdce krajanů

Krajanské zpěvánky, bezvadně oganizovaná první přehlídka českých pěveckých skupin v Chorvatsku, kterou uspořádaly Svaz Čechů v RCH a Česká beseda Rijeka, se staly svébytným zaklínadlem české menšiny. Česká písničkam, která tu s námi permanentně byla a je v dobrém i zlém, byla konečně postavena na piedestal, který ji náleží. Česká písničkadoplňuje každodenní život krajanů vlastenců, všech poctivých Čechů, a proto není divu, že jim je Hašlerova Písnička česká svébytnou hymnou krajanského života.

V rámci 80. výročí založení ústřední organizace Čechů a Slováků v Chorvatsku vyzněly Krajanské zpěvánky jako velmi prestižní kulturní událost. Skutečnost, že toto setkání proběhlo jako první, znamená snahu Svazu a českých krajanských spolků vážně programově podchytit radost a lásku Čechů ke zpěvu i do budoucna. Krajanská pěvecká kultura je obdivuhodná svým mnohageneračním zápalem. (Čechy lze poznat i po zpěvu) nevyčerpaelným množstvím písní, kulturologickým přínosem v jinojazyčném životním prostředí. Hymnické Čechy krásné, Čechy mé zní jinak v naší pravlasti, jinak v dijaspoře, tedy u nás v Rijece či Daruvaru. Píseň je zbraň sebezáchovy českého - i našeho jazyka; nebodne, lae pohladí, obšťasní, obohatí. Zpívání dává sílu.

Mnohé české písně jsou natolik u krajnaů oblíbené, že se staly pilířem jejich pracovních a slavnostních dnů. Vznikly mnohé autochtonní zpěvy v tom kterém prostředí, některé písně si pochopitelně jednotlivci upravili, zrodili se i autorské krajanské písně. Zpěv má u nás tradici a stal se součástí našeho bytí, v tom se všichni shodnou. V letošním rozezpívaném setkání krajanských zpěvaček a zpěváků v Rijece, na půdě rijecké České besedy, o níž se ví, že "tam se mají rádi", se zrcadlila krása, talent a slib dalšího trvání české menšiny v Republice Chorvatsko.

Přepychový sál Filodramatiky, celoúčelový společenský rijecký prostor, nestačil pojmout všechny účastníky a návštěvníky setkání. Žel, nedostatek vlastního prostoru si ČB Rijeka už dlouho horečnatě uvědomuje, tím spíš, že se proslavila řádkou velmi zdařilých akcí. Její členové dýchají pro spolek a tuto překážku v činnosti (na co jasně poukazují i na Krajanských zpěvánkách) si všichni, a nejen oni, uvědomují.

Předsedkyně Svazu Čechů L. Janatová přivítala hosty z Čech slovy, že jejich přítomnost dodá zpěvákům větší odvahu a že jejich zpěv vyzní více česky. Je to nádherné, že se v Chorvatsku může uspořádat podobná přehlídka a že si město Rijeka váží tvořivosti Čechů tam, kde je propleteno hodně kultur. Nejdrahocenější jsou podle ní zpěváci sami a jejich česká písnička, která žije v krajanských srdcích. ČB Rijeka poděkovala za organizaci, protože všichni jistě odejdou domů spokojení. Zdůraznila i obohacení našich kultur.

Velvyslanecký rada Filipenský poděkoval krajanům za mnoholeté uchování české písničky. Informoval, že se bude věnovat v rámci svých pracovních závazků krajanům. Pochválil hodně aktivit krajanů v RCH, protože má zkušenosti s krajany v jiných zemích a může to ocenit. Popřál krajanům i dále chuť scházet se a propagovat českou sounáležitost. V krajanech v Chorvatsku vidí vyslance české kultury. Ve jménu sounáležitosti obou národů nás rada Filepenský podporuje ve všem, i v tom Českém domě v Rijece.

Konečně jsme se všichni dočkali začátku přehlídky. Rijecký konferenciérský pár vyřkl vzkaz setkání: Nechť celou Rijekou zní český zpěv. Osmi zkupinám - Rijeka, Slavonský Brod, Lipovec, Končenice, Nová Hradiška, Prekopakra, Dolany a Bejlovar byla tato možnost nabídnuta. Díky bezkonkurenční pomoci prof. Petra Trunce v roli dramaturga režiséra programu se jim to skutečně podařilo. Vždy zvítězí píseň, jako vždy u Čechů. Potvrdila to i přednesená báseňVítězslava Hálka Náš zpěv.

JEDNOTA

obsah | kultura - kultúra