Táborské pivní slavnosti budou letos rekordní

Na přelomu ledna a února se Tábor opět stane hlavním městem českého pivovarnictví. Na šestnáctý ročník čtyřdenních pivních slavností se do hotelu Amber Palcát a Jihočeské univerzity sjede 31. ledna na 60 pivovarů, aby se utkaly o tituly Česká pivní pečeť.

"Letošní účast pivovarů bude rekordní. Přijedou i výrobci piva ze Slovenska, k mání bude i australské pivo, pivo z Velké Británie, Dánska a nejsilnější pivo světa z Belgie," uvedla Lenka Horejsková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu na táborské radnici, která slavnosti spolupořádá.

Program se v Táboře opět rozdělí na laickou a odbornou část. Laici budou každý den od 16 hodin ochutnávat asi na dvaceti stáncích v hotelu Palcát na 80 druhů piv. Stánky denně obejde 600 pivařů. Odborná komise v anonymní soutěži pod dohledem nadnárodní společnosti Bureau Veritas Quality International přidělí pivům vítězné tituly. Slavností se tradičně neúčastní Plzeňský Prazdroj. Chybět budou i značky Kozel a Zubr. Budějovický Budvar bude mít jen stánek. Zbylých šest jihočeských piv - Platan, Lipan, Eggenberg, Nektar (Dudák), Regent a Samson - nebude v degustacích a na stáncích chybět. V soutěžích se objeví celkem 250 vzorků.

"Aby byla letos změna, v pátek 3. února vyhodnotíme z jedenácti vítězů jednotlivých kategorií absolutního vítěze s titulem Extra Česká pivní pečeť," plánuje hlavní organizátor Alois Srb z firmy Revel. Ten vysvětlil, že letošní rekordní účast vznikne proto, že se na slavnosti přihlásily pivovary, které v Táboře léta nebyly. "Jako průlom vnímáme přihlášku Radegastu z plzeňského holdingu. Vracejí se i Krušovice, Chodovar, Krakonoš Trutnov, Holba Hanušovice," uvedl Srb.

MF DNES, iDNES

obsah | kultura - kultúra