Najlepšie plagáty sveta visia v Múzeu Vojtecha Löfflera

Divadelné plagáty sú ako ľúbostné lístočky zanechané na dohodnutom mieste. Pozývajú a sľubujú. ´Miláčik, dnes večer som doma sama. Príď a neobanuješ!´ Nuž, kto by odolal. Najmä ak je na tom lístočku nakreslená aj ružová ukážka zvodnej podprsenky. Alebo je tam niečo ešte ružovejšie a ešte lákavejšie. Ak chcete vedieť, čo máme konkrétne na mysli, tak pozbierajte odvahu a rýchlo navštívte beťársku výstavu najlepších divadelných plagátov tancujúcich po stenách Múzea Vojtecha Löfflera /MVL/.

Neobyčajné, ba až šokujúce artefakty inšpirované veľkými svetovými drámami sa do Košíc dostali vďaka ústretovosti Divadla Wandy Siemaszkovej a predstavujú ten najfajnovejší výber z trojtisícového mora exponátov prihlásených do Medzinárodného bienále plagátov v poľskom Rzeszove. "Je horúce leto, ľudia chodia po svete a hľadajú nové zážitky. My sme sa však rozhodli priniesť celý svet sem, do chládku nášho múzea. Stačí si len vybrať..." - pousmial sa nad globálnym rozmerom košickej plagátovej výstavy riaditeľ MVL Jozef Gazdag. Ponuka jeho "cestovnej kancelárie" stojí naozaj za hriech. Premiéru Dona Carlosa tu napríklad propaguje veselý nemecký plagátik, zobrazujúci vztýčenú mužskú hrdosť a vytasený kord. Ťažko povedať, čo je dlhšie a nebezpečnejšie. Bodavý pocit však nevyvolávajú iba dlhé predmety, ale aj oči Dostojevského Idiota žmurkajúce z hĺbky ruského lievika. Čo plagát, to iná technika a iný prístup k pravdu o človeku. Pri pohľade na nemravnú Kleopatru si iste nejeden láskou oklamaný muž znova uvedomí, ako veľmi sa rozoklaný hadí jazyk podobá na Ypsilonku ženského pohlavia. Chudák Marcus Antonius!

O nič lepšie nepochodil ani jeho aristokratický kolega z vedľajšieho plagátu - Ľudovít XVI. Do roku 1789 strácal hlavu kvôli voňavkám krásnych žien a po roku 1789 zase stratil hlavu kvôli francúzskej revolúcii. Šmik, šmik! Kráľovský trón skombinovaný s gilotínou, to teda naozaj nie je nič pekné. Iba ak na plagáte...

(pp), KOŠICKÝ VEČER

obsah | kultura - kultúra