Slováci a Česi na Pohode

Tohtoročný festival Bažant Pohoda, ktorý sa v dňoch 15. a 16 júla koná na trenčianskom letisku, bude mať aj slovenských a českých headlinerov - Jaromíra Nohavicu a Miroslava Žbirku. Okrem nich predstaví výdatný výber domácej a českej hudobnej scény.

"Miroslava Žbirku považujem za slovenského Paula McCartneyho. A kto by nechcel na svojom festivale Paula McCartneyho? Jarek Nohavica bol jedným z najodolávajúcejších umelcov - napokon sme ho po troch rokoch presvedčili," vysvetľuje hlavný organizátor festivalu Michal Kaščák, podľa ktorého to bude ich jediné tohtoročné festivalové vystúpenie.

V hip-hopovom stane vystúpi slovenská a česká špička. Vrcholom by malo byť vystúpenie Veca, niekdajšieho lídra Trosiek. "Bude to výnimočný koncert. Spolu s Vecom sa na pódiu objaví aj Midi z Trosky - budeme tak môcť po rokoch počuť najväčšie hity legendy slovenského hip-hopu," dodáva Kaščák. Okrem Veca sa na Pohode objavia aj Čistychov, H16 alebo AMO. Českú stranu budú zastupovať známi Indy & Wych a Bow Wave.

Po Mishe, čiže úspešnom minuloročnom experimente "infikovaní popu medzi alternatívny národ", sa tentoraz predstaví Jana Kirschnerová. "Bude to jej premiéra. Zahrá unplugged v Aréne TB. Výlety do popu môžu byť zaujímavé - aj pop vie byť dobrou hudbou," dodáva Kaščák.

V "intelektuálnom stane" sa predstavia aj ďalší interpreti - rómske združenie Phurikane Giľa, nová alternatívna nádej Tucan alebo Marián Varga. Klávesový mág pridá ešte jeden špeciálny koncert: "Veľmi sa teším na Podpolianske fujary a Mariána Vargu - na ich živý soundtrack k východu slnka. Kratučké ranné vystúpenie bude vrcholiť o pol šiestej ráno."

Staršiu generáciu bude zastupovať Milan Lasica, v úlohe speváka piesní Františka Krištofa-Veselého. David Koller si na Bažant Pohode zahral pred tromi rokmi ako člen skupiny Lucie, tentoraz vystúpi zo svojím Kollerbandom. Mladú českú generáciu predstavia víťazi tamojšej verzie Coca-Cola PopStar - karlovarskí dubovo-rockoví 100°. Premiéru si odkrúti aj elektro-punkové združenie Moimir Papalescu & The Nihilists, český objav minulého roku. "V poslednom období nastalo zaujímavé oživenie na českej scéne. Preto sme zavolali viac progresívnych mien - napríklad Nanu Zorin, Soil, skupiny Sunshine a Umakart," dopĺňa Kaščák.

Slovenskú alternatívnu scénu opäť budú zastupovať Dlhé diely, Chiki liki tu-a či Dorota Nvotová. Festival bude aj svedkom návratu bratislavských Le Payaco, ktorí si dopriali polročnú pauzu. SK scénu doplnia vystúpenia Pary, Vetroplachu alebo Appendixu. Denník SME bude mať prvýkrát na festivale vlastný stan, ktorý bude hostiť literatúru, divadlo, ale aj vážnu hudbu vrátane vystúpenia slovenskej worldmusicovej speváčky Sui Vesan. Lístky sú už v predaji, ďalšie informácie nájdete na www.pohodafestival.sk.

PETER BÁLIK

obsah | kultura - kultúra