Je to film pro moje děti

Česká metropole zažila v sobotu večer událost hollywoodských rozměrů. Režisér Roman Polanski si totiž prosadil, že se světová premiéra jeho nového snímku Oliver Twist uskuteční ve městě, kde se film natáčel.

Před multiplexem ve Slovanském domě byl tedy rozvinut červený koberec, který navečer lemovali lační fotografové a fanoušci. Ve vzduchu se vznášely bílé balonky s logem filmu a na hosty čekal po projekci sál s hostinou. Vlastně se to příliš nelišilo od nedávných premiér českých snímků Štěstí nebo Doblba!, jen lesku a slávy bylo více: film uváděl osobně majitel Oscara za Pianistu a tvůrce takových filmů jako Čínská čtvrť nebo Rosemary má děťátko, Roman Polanski.

Odpoledne před premiérou se novinářům svěřil: "Neústupně jsem trval na tom, že bude světová premiéra právě v Praze. Strávil jsem tu fantastické měsíce při práci na filmu. Jsem za to vděčný, druhé takové místo na světě neexistuje. Doufám, že jste si vědomi, že máte jedny z nejlepších filmových studií na světě. Věřte mi, znám prakticky všechna studia, váš Barrandov, to je drahokam v české koruně." Doslova stejné věty použil Polanski loni na podzim, když Barrandov opouštěl. Svůj názor od té doby tedy nezměnil.

Z důležitých osobností se z účasti na premiéře omluvil jen sir Ben Kingsley. Ten vytvořil kontroverzní postavu vychytralého Fagina, který si vychovává partu malých zlodějíčků. Nechyběl ale přestavitel titulní role, dvanáctiletý Barney Clark. Režisér si ho vybral po takřka nekonečném konkursu. Barney, který už se objevil třeba v seriálu Foylova válka, strávil v Praze na natáčení patnáct týdnů, psal si deník a všechno si fotil - i novináře, kteří s ním dělali rozhovory.

S Barneym přijel i jeho o dva roky starší a o něco málo zkušenější kolega Harry Eden, který hraje zlodějíčka Lišáka Ferina, a herci Jamie Foreman a Leanne Roweová. Nechyběli producenti Alain Sarde a Robert Benmussa nebo kostýmní výtvarnice Anna Sheppardová.

"Fascinují mě zdánlivé banality, náhody a setkání, které mohou kompletně zvrátit náš osud," vysvětlil Polanski, co ho přitahuje na Oliveru Twistovi. Pro jeho volbu předlohy byly ale určující i další skutečnosti: "Po Pianistovi jsem chtěl natočit film, na který bych mohl vzít své děti. Často se mnou chodí na natáčení, pozorují mou práci, ale s jejím výsledkem se pak míjejí. Ty filmy prostě vidět nemohou. Hledal jsem tedy námět, který by se pro ně hodil." Dcera a syn Romana Polanského už Olivera Twista prý viděli dvakrát a kritiky má od nich dobré: "Ten film je tak drsný, jak drsný je Dickens. Chtěl jsem dětem předat inspirativní látku k přemýšlení, ne něco předem předžvýkaného."

Byl to nápad mojí ženy

Ve skutečnosti přivedla Polanského na myšlenku natočit Olivera Twista jeho žena, herečka Emmanuelle Seignerová: "Když s tím přišla, uvědomil jsem si, že poslední filmová verze Olivera Twista je z roku 1969. To už je hezká řádka let." Leckteré scény, v nichž se ušmudlané děti v roztrhaných hadrech prohánějí po bahnitých uličkách Londýna, silně evokují režisérovo dětství za války v krakovském ghettu. "Ano, některé situace mi skutečně připomínaly mé dětství, ale kvůli tomu jsem Olivera Twista netočil, rozhodně jsem jim nechtěl vykládat svou minulost," vysvětlil režisér.

Teď se Polanski chystá na práci v divadle: "Když dokončuji film, rád bych měl eso v rukávu a hned se pustil do dalšího. Ale jsem vždycky tak ponořený do práce, že na nic jiného nemám myšlenky. Navíc točit filmy je stále nákladnější a tedy těžší. Takže po dokončení filmu obvykle pomýšlím na divadlo, někdy režíruji, někdy hraji, někdy obojí. Co to bude tentokrát, zatím nevím." Do českých kin vstoupí Oliver Twist už tento čtvrtek.

DARINA KŘIVÁNKOVÁ

obsah | kultura - kultúra