"Pražské siluety" v Caracasu

Koncem září se v prostorách Caracas Sport Clubu uskutečnila vernisáž výstavy českého krajana a výtvarníka Carlose Störa - Pražské siluety (Siluetas de Praga). C. Stöhr vystavil přes 30 svých děl z poslední doby, jejichž hlavním námětem bylo autorovo rodné město Praha. Pro svá díla autor použil nejrůznější techniky, od kresby až po čínský papír.

Aby nevznikly žádné pochyby o autentičnosti, každé dílo na zadní straně obsahovalo mapu s určením směru, odkud byl daný obraz malován. Každý majitel pak má možnost jít po autorových stopách a sám posoudit, nakolik obraz odpovídá reálné skutečnosti a kolik tvoří autorova obrazotvornost. Vernisáž se stala rovněž příležitostí k setkání krajanské obce a caracaské umělecké komunity. Přítomni byli i velvyslanec ČR ve Venezuele A. Blažek a III. tajemník M. Frola.

Důležitým aspektem výstavy Pražské siluety je fakt, že výstava byla prodejní a výtěžek z této akce bude věnován na obnovu povodněmi poškozené Praze. O úspěchu vystavovaných děl a bohulibého záměru svědčí to, že jen během vernisáže se prodala více než polovina exponátů a zbytek do jednoho týdne.

(r)

obsah | kultura - kultúra