Začalo Pražské jaro, Mou vlast řídil Arming

Cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany zahájil v pondělí večer 58. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Českou filharmonii ve Smetanově síni Obecního domu řídil Christian Arming z Rakouska.

Tento teprve 32letý dirigent zastoupil onemocnělého Ondřeje Kukala. Arming patří již k ostříleným dirigentům, neboť několik sezón působil na šéfdirigentském postu Janáčkovy filharmonie Ostrava. Dominantou letošního ročníku bude čtrnáctidílná koncertní řada Pocta klavíru. Poprvé zazní na festivalu rocková hudba, a to Franka Zappy. Mezi velkými symfonickými tělesy ze zahraničí zazáří prestižní orchestry ze San Franciska, Paříže a Curychu.

Z význačných sólistů jmenujme pěvce Barbaru Bonney, Sergeje Lejferkuse, klavíristy Emanuela Axe, Nikolaje Děmiděnka, Elisabeth Leonskuju a Eugena Indjice, houslistu Joshuu Bella a z dirigentů Kurta Masura, Davida Zinmana, Michaela Tilsona Thomase a Johna Eliota Gardinera.

Ještě zbývá třetina vstupenek

Stále zbývá dost vstupenek. Oznámil to ředitel festivalu Roman Bělor. "Vyprodány jsou zahajovací koncerty, ale to v posledních desetiletích vždy. Spíše mě radostně překvapuje, že je vyprodán i recitál Ivana Moravce, skvělého pianisty, kterého nám závidí svět. Trochu mne mrzí, že jsou stále lístky na San Francisco Orchestra, na koncert České filharmonie s dirigentem Järvim či curyšský Tonhalle Orchester s Davidem Zinmanem," uvedl Bělor. Stále je tak možno objednat lístky na třetinu koncertů a na další třetinu je možno sehnat ještě jednotlivé vstupenky.

Odřekla slavná Isabela Rosselliniová

Festival bohužel přijde o jednu z největších hvězd - nepřijede italskoamerická filmová herečka Isabela Rossellini, která měla vystoupit jako recitátorka na koncertě Orchestre National de France se světoznámým dirigentem Kurtem Masurem 25. května v Rudolfinu. Místo ní part ve Franckově Psyché přednese francouzská herečka Marianne Pousseurová.

Další změnou bylo odvolání účasti rockové zpěvačky Jany Kratochvílové na koncertu z děl amerického rockera Franka Zappy 17. května ve Veletržním paláci, kde měla zpívat s Pražským výběrem a Agon Orchestra. "Proti tomu se postavili američtí dědici práv, jmenovitě vdova po Zappovi a tak zůstanou původní účinkující - Kocábův Výběr a Agon," vysvětlil dramaturg Antonín Matzner.

JIŘÍ TLUČHOŘ, VLADIMÍR ŘÍHA

obsah | kultura - kultúra