Začíná festival etnické hudby Respect

Posedmé se v Praze koná uskuteční festival etnické a world music Respect. Víkendový program na Štvanici, v jehož rámci vystoupí v sobotu největší hvězda, bývalý zpěvák irských punkfolkových The Pogues, drsný rváč Shane MacGowan se svou skupinou Popes, předznamená ve čtvrtek koncert v Paláci Akropolis.

Na něm se představí v Kanadě působící soubor Khac Chi Ensemble, které interpretuje tradiční vietnamskou hudbu, hráč na akordeon Joaquin Diaz z Dominikánské republiky, který hraje merengue, a mezinárodní soubor Des Voix, des Deserts v níž se spojili dva francouzští jazzmani s izraelským, barokní hudbou ovlivněným mandolinistou Jacobem Reuvenem a beduínem Mohammedem Abu-Ajajem, který hraje na arabskou loutnou oud. Všichni vystoupí i o víkendu na Štvanici.

O víkendu dojde i na další fúze. Spojení elektronické taneční hudby s world music nabídnou projekt Sister India soustředěný okolo DJky Rity, kterou doprovází rappeři, tanečníci a percussionisté, a Electric Gypsyland, v němž balkánští rómští muzikanti vystoupí spolu s DJem Shantelem.

Pro dramaturga Borka Holečka je vrcholem nedělní vystoupení souboru Sidi Goma. Ten vytvořili potomci Afričanů, kteří se před 800 lety přesídlili do Indie. Jejich vystoupení má rituální charakter a soubor při něm nejen hraje extatickou hudbou na staré, v Africe už zapomenuté nástroje, ale také rozbíjí hlavami kokosové ořechy. Holeček také připomenul proměny festivalu k širšímu stylovému zamření, což je dáno i ekonomickými podmínkami.

Festival bude zakončen až 30. června v klubu Roxy. Dříve totiž nemohla přijet další hvězda, Seňor Coconut, který spojuje chladnou německou elektroniku Kraftwerk se salsou a přepracoval do latinskoamerické hudby klasické rockové hity.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra