Rómski muzikanti si zarábajú za hranicami

Desiatky rómskych hudobníkov z Gemera chodia za zárobkom do zahraničia. Na uliciach väčších miest v Nemecku či Rakúsku alebo hraním v baroch si za jeden deň či večer dokážu zarobiť aj niekoľko sto eur.

Niektorí chodia za hranice na týždňovky, iní len na víkendy. V zahraničí hrajú nielen pouliční hráči na husliach, ale aj vychytení rómski muzikanti, o ktorých je tam veľký záujem.

Z Rimavskej Soboty chodia za privyrobením si tri rómske kapely. Dve do barov a reštaurácií v Nemecku, jedna dokonca do Holandska. Aj v Klenová v okrese Rimavská Sobota si dve rómske kapely privyrábajú aj hraním v zahraničí. Vedúci jednej z nich Karol Radič hovorí, že jeho kapela chodí príležitostne v súčasnosti najmä do Švajčiarska, no hrali už aj v Nemecku, Rakúsku, tam dokonca aj na lodi, v Taliansku a iných krajinách. "Do zahraničia chodíme hrávať vtedy, keď počas víkendov nehráme doma na žiadnych akciách alebo svadbách," hovorí. Robia tak už asi osem rokov.

"Funguje to tak, že v zahraničí najskôr niečo zahráme na ulici, kde si nás niekto všimne. Ak ide o dobrých muzikantov, určite im niekto ponúkne hranie v nejakom podniku. My za večer v podniku či bare berieme minimálne 400 alebo 500 eur. Zarobiť sa dá však aj viac," priznáva Radič. Slabší muzikanti, ktorí ostanú s husličkami či inými hudobnými nástrojmi len na ulici, zarobia menej.

"V praxi to však funguje tak, že každá kapela či hudobník sa do podniku či baru dostanú hraním na uliciach," dodáva Radič. Do zahraničia si chodia hraním privyrábať aj rómski hudobníci z ostatných častí Gemera, no aj zo susedného Novohradu. Primátor Tornale Ladislav Dubovský hovorí, že od nich chodí veľa hudobníkov do nemecky hovoriacich krajín. "Do Rakúska, Švajčiarska a Nemecka chodia viacerí na týždňovky. Registrujeme to už možno desať rokov," podotkol Dubovský. Podobne je to vo Fiľakove v okrese Lučenec. Primátor mesta Jozef Agócs však hovorí, že týchto hudobníkov je čoraz menej, lebo starí vymierajú a mladí nepribúdajú.

ŠTEVO RIMAJ

obsah | kultura - kultúra