Slovenskí Rómovia vystavujú fotografie v Belgicku

Rómske rodiny zo štyroch osád na východnom Slovensku samy ponúkajú obrázky sveta, v ktorom žijú. Autor netradičného projektu, mladý belgický fotograf Nils Bijnens, im na začiatku tohto roka rozdal jednorazové fotoaparáty Agfa a zo získaného materiálu vytvoril výstavu nazvanú Rómovia svojimi očami. Po utorňajšej vernisáži bude výstava do polovice apríla postupne prezentovaná v štyroch belgických mestách.

Cieľom stále prebiehajúceho projektu je vytvoriť autentickú obrazovú správu o živote Rómov bez manipulácie a zásahov profesionálnych fotoreportérov. Jeho ďalšou odlišnosťou je, že v snahe vyhnúť sa stereotypnému pohľadu na život tejto etnickej menšiny na Slovensku nie je zameraný iba na tradičné dokumentovanie života v osadách. Rómovia spontánne prekračovali hranice zabehnutej estetiky umeleckej fotografie, čo ich obrázkom dodáva jedinečný charakter. Podľa slov Bijnensa, ktorý na Slovensku strávil v rámci dobrovoľníckej stáže sedem mesiacov, Rómovia dostali šancu cez médium fotografie priblížiť svoje životné príbehy vlastnými očami a ich fotky sú často silnejšie, pretože zachytávajú odlišné detaily a atmosféru oproti obrázkom fotografov prichádzajúcich loviť bombastické alebo štylizované zábery v osadách.

Belgická výstava fotografií je ešte obohatená výtvarnými dielkami rómskych detí a mládeže z najväčšej osady na Slovensku Jarovnice, ktorých autori pod vedením učiteľa výtvarnej výchovy Jána Sajka pravidelne získavajú prestížne ceny na svetových bienále detskej tvorby po celom svete. Celý projekt vzniká s podporou grantového programu Európskej únie - Mládež a nadväzuje na sériu podobných fotografických projektov občianskeho združenia Truc Sphérique zo Žiliny. Výstava v Belgicku sa koná v rámci benefičnej akcie organizácie Horizontal Ethnical Projects v spolupráci so slovenským Občianskym združením na podporu a rozvoj regiónov.

Na Slovensku bude možné vidieť netradičnú výstavu, doplnenú o nové fotografie, po prvýkrát v lete, v kultúrnom centre Stanica v Žiline.

(her), SME

obsah | kultura - kultúra